Treceți la conținutul principal

Alegeri PREZIDENTIALE 2019: Ce nu ai voie să faci în cabina de vot, in sectia de votare. Pedepse frauda electorala.

Ghid recomandari alegeri prezidențiale 2019. Ce nu ai voie să faci în secția de votare. Alegeri prezidențiale 2019. Ce nu ai voie să faci în cabina de vot. Alegeri prezidențiale 2019. Cum se pedepsește frauda electorală.

Actele de fraudă electorală și pedepsele prevăzute de lege

Actele de fraudă afectează numărarea voturilor pentru a aduce un rezultat electoral, fie prin creșterea ponderii de voturi a candidatului preferat, scăzând ponderea de voturi a candidatului rival, sau ambele.

Astfel, potrivit art. 387 din Codul Penal, frauda este fapta persoanei care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător.
alegeri prezidentiale 2019 ce nu ai voie sa faci in cabina de votare

Aceste fapte se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Alegătorii trebuie să știe ce nu au voie să facă în cabina de vot, pentru că anumite fapte sunt considerate infracțiuni în procesului de votare, potrivit Codului Penal. 

In timpul alegerilor prezidențiale, nu este voie ca în cabina de vot să fie prezentă altă persoană, în afara celei care votează.

Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta.

Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.


Alegătorii care participă la alegerile prezidențiale 2019 nu au voie să părăsească incinta secției de votare cu ștampila de vot, această faptă fiind considerată furt.

Articolele 385-393 din Codul penal cuprind faptele pe care votanții nu au voie să le facă secțiile de votare.

Alegătorii nu au voie să facă fotografii sau clipuri video în interiorul secției de votare.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, potrivit legii.
MAI POTI CITI