TRADITII si Obiceiuri de CRACIUN in Moldova si Maramures de la Viflaim la cetele de mascati

Trimiteți un comentariu
notino.ro
Chiar daca multi internauti cauta sa vada care sunt traditiile de Craciun in jurul lumii, traditii de Craciun si Anul Nou in alte tari nu putin sunt si cei interesati de traditiile si obiceiurile de Craciun in Maramures si Moldova.

Traditii si Obiceiuri de Craciun in Moldova

Pe lângă împodobirea bradului, în unele gospodării din Moldova se păstrează si perpetueaza un obicei străvechi – decorarea caselor cu plante: busuioc, maghiran şi bumbişor, purtător de noroc.

Bucatele tradiţionale din carne de porc, tobă, caltaboşi, cârnaţi, piftie, sarmale sau poale-n brâu sunt preparate de cu seară.

Tradiţia de Craciun spune că femeile nemăritate îşi pot vedea ursitorul dacă pun într-o strachină, pe prispă, sub fereastră, câte un pic din toate mâncărurile.
traditii de craciun moldova cete de mascati

În Moldova, în special în zona Bucovinei, oamenii fac turte de Crăciun pe care le păstrează până la primăvară, atunci când sunt puse între coarnele vitelor atunci când pornesc la arat.

Se spune că aceşti colaci de Craciun trebuie să fie rotunzi precum Soarele şi Luna.

O alta tradiţie frumoasă, dar care s-a pierdut, este cea de a ieşi afară cu mâinile pline de aluat şi de a atinge fiecare pom din livadă, repetând: „Cum sunt mâinile mele pline de aluat, aşa să fie pomii încărcaţi cu rod tot anul”.

În unele zone din Moldova, pe lângă colindători ies pe uliţele satului cetele de mascaţi – „babe şi moşnegi” care prin joc, gesturi şi dialog transmit urări pentru anul care vine.

Traditii si Obiceiuri de Craciun in Maramures

O tradiţie de Craciun nelipsită din Maramures este „Viflaimul” – o piesă de teatru popular în care este recreat momentul apariţiei magilor şi al păstorilor ce prevestesc naşterea lui Iisus.

În jur de 20-30 de tineri pot participa la acest spectacol în care sunt întruchipate personaje biblice precum Maria, Iosif, Irod, vestitorul, hangiul, îngerul, păstorii, cei trei crai de la Răsărit, ostaşii, moartea, dracul, moşul, străjerul şi mulţi alţii, în funcţie de cât de mare este ceata.

In satele din Maramureş, colindătorii iau cu asalt uliţele încă din Ajunul Crăciunului şi sunt răsplătiţi cu nuci, mere, colaci sau bani. Tinerii umblă din casă în casă cu „Steaua” sau cu „Capra”, reprezentaţii răspândite în numeroase zone din România.

O alta traditie de Craciun din zona Maramureşului este „Jocul Moşilor”, la originea căruia se crede că au stat ceremoniile cu măşti din nopţile de priveghi, un ritual străvechi de cinstire a morţilor.


Vezi obiceiuri si traditii de Craciun in satele din Maramures

După ce au colindat toată noaptea, copiii şi tinerii îşi iau bicele şi ies pe uliţele satului. Cine le ise în cale este „croit” de biciul „moşilor”.

„Moşii” maramureşeni poartă, în general, o mască făcută din blană de cornute şi bat la uşile oamenilor pentru a-i speria şi pentru a le ura un an mai bun.


Trimiteți un comentariu