Vrei sa te Sinucizi? FACEBOOK si INTELIGENTA ARTIFICIALA stiu asta si vor sa te opreasca.

Trimiteți un comentariu
notino.ro
Inteligenta Artificiala joaca un rol tot mai mare pe FaceBook. Incepand de astazi Facebook foloseste algoritmii deep learning pentru a scana orice tip de continut postat în cadrul retelei sale sociale, indiferent ca vorbim de text, imagini sau video, cu scopul de a preveni sinuciderile.

"Starting today we're upgrading our AI tools to identify when someone is expressing thoughts about suicide on Facebook so we can help get them the support they need quickly...." a scris Mark Zuckerberg.

Facebook a început testarea acestui AI în Statele Unite în luna martie 2017, când compania a început sa scaneze continuturile si comentariile de pe retea care ar contine fraze ce ar putea semnala o iminenta tentativa de sinucidere.

Sistemul proactiv de detectie folosit de Facebook va analiza postarile utilizatorilor pentru a intui când acestia s-ar putea gândi sa se sinucida. AI-ul este capabil sa depisteze tendintele suicidale care reies din materialele postate pe Facebook.
inteligenta artificiala facebook stop sinucideri

Pentru aceasta functionalitate, Facebook a pus la cale o procedura complexa.

Dupa depistarea unei persoane care ar putea sa se sinucida, AI-ul notifica echipa de operatori umani pe care Facebook a organizat-o special în acest scop.

Guy Rosen, vicepreședintele diviziei de manangement al produselor din cadrul Facebook, spune că rețeaua de socializare a început să extindă programul în afara Statelor Unite, întrucât testele inițiale au avut succes.

Pe parcursul ultimei luni, spune Rosen, serviciile de urgențe au contactat anumite persoane de peste 100 de ori după ce software-ul Facebook a detectat intenții sinucigașe.

Facebook spune că încearcă să angajeze specialiști care să fie disponibili la orice oră pentru a contacta autoritățile în limbile locale.

Guy Rosen nu a nominalizat țările în care Facebook va folosi acest software, însă a spus că acesta va fi utilizat în cele din urmă în toată lumea insa NU si in tarile Uniunii Europene, din cauza unor "chestiuni sensibile", refuzând însă să facă alte comentarii.

Insa e sigur ca Facebook se teme ca actiunile sale in cadrul Uniunii Europene ar putea atrage sanctiuni pentru încalcarea intimitatii utilizatorilor.

E bine sau nu e bine ca o Inteligenta Artificiala sa "scaneze" profilurile utilizatorilor pentru a descoperi semenele posibile ale unui sinucigas?
inteligenta artificiala explicata

Un studiu anterior demonstrase ca analizand 10 like AI-ul te poate cunoaste mai bine decat colegii de la munca, analizand 150 like-uri mai bine decat membrii familiei, si analizand peste 300 like-uri cunoaste mai multe decat cunosti tu despre tine.

Pentru cei care credeau ca tot ceea ce fac sau nu fac ei in cadrul acestei retele sociale este nevinovat si e doar distractie gratuita, a venit timpul sa constientizeze faptul ca de buna voie si-au pus si isi pun la dispozitia Inteligentei Artificiale toate datele personale.

Iar daca punem la socoteala faptul ca aceste AI-uri sunt niste black box-uri lucrurile nu stau prea roz. AI-ul vede altfel lumea decat o vedem noi, e aproape imposibil sa intelegem "rationamentele" Inteligentei Artificiale. 

De aceea este necesar ca X.A.I (Explainable Artificial Intelligence) sa se dezvolte din ce in ce mai mult, pentru nu ajunge in situati in care masina ia decizii care sa ne afecteze viata dar pe care nu le putem explica.


Trimiteți un comentariu