MĂMĂLIGĂ boierească. Mod de preparare. Ingrediente pentru mămăliga boiereasca.

Trimiteți un comentariu
Reţeta de mămăligă boierească prezentată mai jos am preluat-o din volumul „Ca peştele prin apă”, scos de Centrul Cultural Dunărea de Jos din Galaţi, fiind o reţetă de Mămăliga boierească care a fost culeasă de folcloristul Paul Buţa din satele din lunca Prutului.

Ingrediente pentru reţeta de mămăliga boierească:

* Un litru de lapte dulce;

* o linguriţă de sare;

* o lingură de unt;

* o jumătate de kilogram de mălai (cantitatea poate varia în funcţie de calitatea mălaiului şi dacă este măcinat grosier sau mediu);

* 200 g de brânză telemea;

*  200 ml de smântână.

reteta preparare mamaliga boiereasca

Mămăliga boierească. Mod de preparare.

De regulă prepararea mămăligii boiereşti, durează cu totul 25-30 de minute, dintre care neapărat 15 minute se fierbe mămăliga (din momentul în care laptele a dat în clocot şi se pune făina, până când se toarnă).

Într-un ceaun sau oală, încălziţi laptele, sarea şi o jumătate din unt până începe să fiarbă.

Presăraţi o lingură de mălai în lapte. De îndată ce laptele începe să fiarbă din nou, turnaţi tot restul mălaiului dintr-o dată şi amestecaţi puternic cu un melesteu, făcăleţ sau lingură de lemn aproximativ un minut. Hai două, pentru cei mai firavi.

Adăugaţi apoi brânza şi restul de unt. Daţi focul mic si continuaţi să amestecaţi cu temei, mereu în aceeaşi direcţie, vreo 2-3 minute.

Lăsaţi alte 4-5 minute să fiarbă, apoi reluaţi chinuirea preparatului, cu energie, alte 3-4 minute.

Veţi vedea mămăliga îngroşându-se şi desprinzându-se de pe marginile ceaunului. În principiu, ar trebui sa fie gata în 10-15 minute.

Scuturaţi ceaunul şi imediat răsturnaţi pe un platou cald. De ce cald explică bătrânele din lunca Prutului: „Altfel mămăliga va transpira pe dedesubt şi nu prinde coajă, deci se strică repede”.

Tăiaţi mămăliga în felii şi serviţi-o fierbinte.

Mămăliga boierească se poate consuma şi rece, tăiată felii şi dată pe un grill foarte încins (în varianta originală era pe plită, dar de unde aşa ceva la bloc?), presărat cu sare grunjoasă, câte 2-3 minute pe fiecare parte.


Trimiteți un comentariu