Deficitul de VITAMINA B12 se manifestă prin stări de confuzie, dezorientare şi agitaţie

De ce este importanta Vitamina B12 pentru creier si ce probleme de sanatate creeaza deficitul de Vitamina B12.

Este demonstrat ca pe măsură ce îmbătrânim, abilitatea noastră de absorbi vitamina B12 din alimente scade.

Astfel, deficitul de B12 se manifestă rapid şi poate cauza stări de confuzie, dezorientare şi agitaţie.

Deficitul de vitamina B12 poate ramane neobservat deoarece multe dintre simptome - oboseala, slabiciune, constipatie, pierderea poftei de mancare si scaderea in greutate – se aseamana cu simptomele unor boli minore sau afectiuni cronice.

deficitul de vitamina b12 pareri forum medical


Alte simptome ale deficientei B12, cum ar fi amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor, sunt, de asemenea, frecvente la persoanele cu diabet zaharat si hernie de disc cervicala.

Deficitul de vitamina B12 este întâlnit şi la alcoolici (alcoolul diminuează absorbţia vitaminei), la cei care au suferit o intervenţie chirurgicală pentru micşorarea stomacului sau tratarea ulcerului şi la persoanele care iau acid aminosalicilic (pentru tratarea tuberculozei) sau metformină (pentru diabetul zaharat).

Dozele mari de acid folic pot masca deficitul de vitamina B12, iar dacă acesta se menţine mult timp, poate produce leziuni neurologice permanente. La unele persoane, suplimentele de potasiu afectează absorbţia vitaminei B12.

Persoanele peste 50 de ani ar trebui sa obtina doza zilnica recomandata consumand alimente fortificate cu vitamina B12 sau luand un supliment de vitamina B12. 

Suplimentarea cu 25-100 micrograme pe zi s-a dovedit utila in mentinerea nivelurilor de vitamina B12 la persoanele in varsta, sustin expertii de la Mayo Clinic.