EPIDEMIE de GRIPA declarata oficial in ROMANIA. Ce trebuie sa faci.

Trimiteți un comentariu
OFICIAL! Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de gripă în România, având în vedere numărul crescut al cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii din ultima săptămână.

Potrivit Centrului Național de supraveghere și control al bolilor transmisibile, în săptămâna 27.01.2020 –02.02.2020, s-a inregistrat o crestere foarte mare (de peste 99%) a numarului de imbolnaviri fata de nivelul asteptat (media aritmetica a numarului de cazuri raportate in trei saptamani anterioare).

Activitatea gripala a evoluat cu intensitate inalta, cu extindere nationala, raportandu-se un numar apropape dublu de gripe clinice comparativ cu saptamana precedenta, iar rata pozitivitatii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60%.

ce trebuie sa faci cand e declarata epidemie de gripa

In consecință, la nivelul instutiilor abilitate s-a concluzionat că gripa evoluează epidemic in Romania.

Sunt peste 7000 de cazuri de gripă, ceea ce reprezintă un număr dublu faţă de săptămâna anterioară şi tot dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Sunt peste 170.000 de infecţii resporatorii, cu 23.000 mai multe faţă de săptămâna anterioară.

Autorităţile sanitare anunţă că dozele de vaccin achiziţionate suplimentar vor ajunge la medicii de familie săptămâna viitoare, astfel că, cine nu s-a vaccinat antigripa o poate face.

Nu se vor lua măsuri speciale după ce a fost anunţată epidemia de gripă în România.

Cu toate acestea, fiecare direcţie de sănătate publică judeţeană va transmite spitalelor o serie de norme ce trebuie respectate. Între acestea se numără limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc.

De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical.

Ce trebuie sa facem cand este declarata epidemie de gripa

Unitățile sanitare știu ce au de făcut. Problema este igiena personală - apa și săpunul sunt sfinte, nu dezinfectanții.

Nu strănutăm în mână.

Este bine să purtăm și masca de protecție. Nu se poartă sub nas, pentru că prin nas veți contamina ce e în jur.

Nu uitați că trebuie să ne spălam în nas, atunci când ne spălăm pe față!


Trimiteți un comentariu