STARE de URGENTA in Romania. Ce inseamna STAREA de URGENTA.

STAREA de URGENTA in Romania a fos decretata de Presedintele Iohannis. Iata ce inseamna Starea de Urgenta. 

Ce trebuie sa faci si ce nu tebuie sa faci cand este STARE de URGENTA.

Starea de urgenta va intra in vigoare la inceputul saptamanii viitoare.

Ce însemna decretarea stării de urgenţă pe teritoriul României

Starea de urgenţă reprezintă ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică, aplicabile pe întreg teritoriul ţării sau în unele unităţi administrativ-teritoriale, care se instituie în următoarele situaţii:

a) existenţa unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea naţională ori funcţionarea democraţiei constituţionale;

ce este starea de urgenta si ce nu trebuie sa faci cand este stare de urgenta

b) iminenţa producerii ori producerea unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre.

Mai trebuie ştiut că legea acordă, in cazul STARII de URGENTA, puteri sporite ministrului de Interne (în cazul decretării stării de urgenţă), şi celui al Apărării (în cazul stării de asediu) care devin, în anumite situaţii punctuale, un soi de „super-premieri”.

De asemenea autorităţile militare şi publice pot limita sau interzice circulaţia maşinilor, a persoanelor, să emită „permise de liberă circulaţie”, să efectueze controale, razii, să evacueze persoane, să raţionalizeze alimente, să închidă staţii de benzină, restaurante, cafenele, cluburi şi chiar „să suspende temporar apariţia sau difuzarea unor publicaţii ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune”.

Alte măsurile care pot fi „dispuse” pe durata stării de urgenţă includ închiderea frontierei de stat şi rechiziţionarea de bunuri.

La momentul decretarii starii de urgenta, alți șase români au fost testați pozitiv cu coronavirus, bilanțul ajungând astfel la 108 persoane contaminate, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică.

De altfel, România se afla in data de 14 martie 2020 deja în scenariul 3 al epidemiei.