ACTIVATORUL Tisular de Plasmocinogen o SANSA pentru salvarea pacienților cu COVID-19

O echipă de cercetători de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), din Boston sugerează că folosirea unui anticoagulant cu spectru larg pentru anumiți pacienți diagnosticați cu COVID-19, nu doar că le poate salva viața, dar poate reduce și durata ventilării mecanice.

Pacienții infectați cu noul coronavirus în stare critică dezvoltă o inflamație severă a plămânilor numită sindrom respirator acut care îi împiedică să poată respira pe cale naturală.

Această inflamație a plămânilor duce în multe cazuri la acumularea de lichid la nivelul plămânilor și la apariția unor microcheaguri de sânge în vasele mici de sânge ale plămânilor.

activator tisular de plasminogen tratament noul coronavirus

În anul 1996, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat un medicament numit activator tisular de plasmocinogen (tPA) pentru a preveni apariția cheagurilor de sânge în cazul persoanelor care au suferit un infarct, accident vascular cerebral sau embolism pulmonar.

Cercetătorii israelieni au început să înroleze anumiți pacienți cu COVID-19 în cadrul studiului clinic pentru testarea eficienței activatorului tisular de plasmocinogen.

Activatorul tisular de plasmocinogen, care este administrat pe cale intravenoasa, poate dizolva cheagul/trombul.

Cu toate acestea, nu toti pacientii pot primi acest tratament, din cauza riscului crescut de hemoragie.

Dacă se dovedește a fi eficient și sigur pentru tratarea sindromului respirator acut, în cazul pacienților cu COVID-19, tPA poate salva vieți și reduce timpul necesar recuperării, așa că ventilatoarele mecanice vor putea fi eliberate mai rapid, pentru a beneficia de ele mai mulți pacienți,” este de părere Christopher D. Barrett, coordonatorul studiului,