EPIDEMIE de RUJEOLA in ROMANIA: 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese

Nelu Tătaru a declarat, vineri 23 aprilie 2020, la debutul săptămânii europene a vaccinării că în România este epidemie de rujeolă. Potrivit ministrului Sănăţăţii din Romania, s-au înregistrat aproximativ 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese din cauza epidemiei de rujeola.

"Să nu uităm că avem încă în evoluție o epidemie de rujeolă pe teritoriul Romaniei în care s-au înregistrat aproximativ 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă deoarece avem obligația să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricând", a declarat vineri 23 aprilie 2020, Nelu Tătaru.

stiri noi epidemie rujeola romania 2020
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tataru, susţine vaccinarea de rutină a populației.


În plină pandemie realizăm cât de important este să existe vaccinuri pentru boli infecțioase și să le folosim în timp util pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu risc vital. Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie sa fim conștienți că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populației, în special a copiilor, neprotejați împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul", a mai spus ministrul Nelu Tataru.

În contextul pandemiei COVID-19, toate măsurile generale recomandate de specialiști împotriva COVID-19 (igiena mâinilor, eticheta respiratorie, distanța socială) și măsurile specifice de prevenire și control a infecției sunt implementate la nivelul cabinetelor medicale de medicină a familiei.

Suplimentar, aceste măsuri, transmite Ministerul Sănătății, Nelu Tataru, vor fi consolidate prin măsuri de tip administrativ dispuse împreună cu Direcțiile de Sănătate Publică precum: 

- triajul telefonic,

- programarea serviciului de vaccinare la cabinetul medicului,

- constituirea unor circuite medicale distincte,

 - separarea serviciilor de imunizare de cele curative pentru a reduce riscul de transmitere a bolii,

- respectarea cu strictețe a măsurilor de protecție personală atât de către personalul medical cât și de părintele însoțitor și copil,

- elaborarea planurilor de recuperare acolo unde vaccinarea contra rujeolei a fost întreruptă temporar.