Ramai fara BANI in CONT daca ai primit mesajul „Detalii secrete! (COVID-19)” pe telefonul mobil

Autoritatile AVERTIZEAZA: troianul Cerberus Android Banker infecteaza telefoanele mobile si fura banii din conturilor bancare cu un simplu MESAJ.

Daca ai primit mesajul „Detalii secrete! (COVID-19)” si ai accesat linkul din mesaj este posibil sa ti se fure banii din contul bancar!

În cazul în care aveți suspiciuni de infectare a telefonului mobil cu troianul Cerberus Android Banker sunt indicate următoarele măsuri: 

1. resetarea dispozitivului prin revenire la setările din fabrică

2, schimbarea credenţialelor pentru autentificarea în dispozitiv şi în aplicaţii.

mesaje care iti fura banii din contul bancar

Vorbim asadar despre distribuirea unui mesaj tip text care conţine o versiune nouă a troianului Cerberus Android Banker.

Mesajul este redactat în limba română și invită utilizatorii să acceseze un link pentru descărcarea de informaţii privind SARS-CoV-2. Sintagma utilizată în conţinutul mesajului este „Detalii secrete! (COVID-19)”.

Link-ul din mesajul virusat iniţiază descărcarea unui fișier denumit File.apk care infectează cu respectivul troian dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android, versiunile cuprinse între 4.0 și 10.

Funcţionalităţile Cerberus Android Banker împiedică atât detectarea acestuia de către serviciul Play Protect specific Android, cât şi dezinstalarea ulterioară a aplicaţiei de către utilizator.

Principalul pericol este acela că troianul Cerberus Android Banker oferă acces ilicit la date din aplicațiile bancare. 

De asemenea, Cerberus Android Banker poate extrage date despre aplicațiile de mesagerie și poștă electronică instalate pe dispozitivul vizat (spre exemplu, Telegram, WhatsApp sau Gmail), precum și jurnalizarea apăsărilor de taste și exfiltrarea datelor astfel obţinute, spune SRI.

Acesta permite, de asemenea, colectarea și redirecționarea SMS-urilor și a poștei electronice, efectuarea sau redirecționarea de apeluri, colectarea listei de contacte și a istoricului apelurilor, precum și monitorizarea locației dispozitivului.

Autoritatile recomandă verificarea conturilor bancare pentru a depista eventualele accesări neautorizate. 

Preventiv, pentru a asigura securitatea dispozitivelor mobile, este recomandată evitarea accesării link-urilor sau a atașamentelor provenite din surse necunoscute.