Vitamina D reduce riscul infecțiilor respiratorii. Noi pareri medicale beneficiile Vitaminei D.

Noi pareri medicale despre Vitamina D si efectele sale benefice asupra sanatatii bazate pe studii clinice recente sustin ca vitamina D poate reduce riscul infecțiilor respiratorii: răceli, bronșite, pneumonii, gripe și alte boli de natură infecțioasă.

Studiul de față a fost realizat în baza analizei efectuate pe o serie de studii anterioare, pe subiecți care au luat suplimente de vitamina D.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii de la Universitatea Queen Mary din Londra au descoperit faptul că suplimentarea cu vitamina D a redus cu până la 12% riscul de afecțiuni respiratorii acute.

Deoarece rezultatele studiilor anterioare nu au fost 100% concludente, s-a impus nevoia unor noi studii clinice controlate.
vitamina d pareri beneficii tratament infectii respiratorii forum imunitate

Concluziile acestor studii nu susțineau într-atât eficacitatea vitaminei D împotriva infecțiilor respiratorii, ci, mai mult, împotriva osteomalaciei (demineralizarea oaselor și slăbiciunea mușchilor, ca urmare a nivelului scăzut de vitamina D din sânge).

Deși acest studiu este semnificativ pentru efectele benefice ale vitaminei D asupra aparatului respirator, nu s-a putut trage nicio concluzie cu privire la la felul în care consumul de vitamina D poate influența infecțiile respiratorii inferioare sau superioare, analizate separat.

Rezultatele au fost, însă, suficient de clare pentru a se putea susține faptul că suplimentarea cu vitamina D este sigură și eficientă, mai ales în rândul persoanelor cu deficit. 

Se urmărește, de asemenea, continuarea acestui tip de studii pentru a crește relevanța statistică și pentru a rafina procesul de analiză de date. 

Parerea oamenilor de știință este că e important, mai ales în anotimpul rece, să îți completezi dieta cu un supliment pe bază de vitamina D, în cazul în care ai deficiență.

Dacă medicul ți-a recomandat suplimentarea cu vitamina D, o variantă eficientă sunt capsulele de 5000 unități, luate pe perioade limitate (săptămâni sau câteva luni), în funcție de indicațiile medicului.

De asemenea, poți alege să consumi alimente bogate în vitamina D, precum ficatul de cod, icrele, tonul, codul, somonul, heringul, stridiile, dar și gălbenușul de ou, untul și carnea de miel. 

Expunerea moderată la soare, în intervalul orar recomandat (9-11 dimineața și 4-6 seara) este o alternativă de sintetizare naturală a vitaminei D.