ALERGIA la SOARE cauze și simptome. Factori de risc și tratament ALERGIA la SOARE.

Să vedem părerea dermatologilor despre alergia solară pe găt și mâini, simptome, cauze și diagnosticare alergia la soare la copii și adulți.

Conform dicționarului medical, alergiile solare reprezinta o forma comuna de alergie, desi de multe ori ele raman nerecunoscute din cauza ca multe persoane fie nu cred ca soarele poate fi inclus intr-o lista de posibili alergeni, fie confunda uneori cu reactia lor cu arsurile solare.

Cea mai frecvent intalnita forma de alergie solara este eruptia polimorfa la lumina sau prurigo-ul estival, care apare de obicei odată cu prima expunere la soare din an si in multe cazuri se amelioreaza pe durata verii, odată ce pielea se obisnuieste cu niveluri mai ridicate de radiatii UV.

alergia la soare cauze simptome diagnostic tratament


Semnele si simptomele alergiei solare care pot sa apara sunt roseata, eruptie, prurit si se manifesta de obicei la nivelul zonelor fotoexpuse, dupa minute-ore de la expunere.

Eruptia imbraca diverse forme de la papule si placi la papulo-vezicule, bule etc. si de obicei se dezvolta in termen de minute pana la ore de la expunerea solara.

Unii pacienti pot prezenta  în cazul alergiei la soare, de asemenea, frisoane, dureri de cap, greata si senzatie generala de disconfort.

În cazul eruptiei polimorfe la lumina se considera ca in urma expunerii pielii la radiatiile UV au loc reactii chimice ce determina denaturarea anumitor compuși existenti la nivelul pielii si care vor avea un rol de alergen.

Fata de acest alergen organismul uman va dezvolta o reactie de hipersensibilitate intarziata cu aparitia semnelor si simptomelor enumerate mai sus.

Exista diverși factori de risc pentru aparitia alergiilor solare, printre care apartenenta la o anumita rasa (caucazienii), expunerea la anumite substante si apoi la soare (parfumuri, dezinfectanti), consumul anumitor medicamente (tetracicline, sulfamide, ketoprofen), afectiuni dermatologice preexistente.

Spre exemplu, existenta dermatitei va creste riscul de a avea o alergie solară, ca fel ca si existenta unui istoric al acestei afectiuni in familie.

Dacă unele persoane au o forma ereditara de alergie solara, altele dezvolta erupții doar in cazul expunerii la un factor declansator cum ar fi un medicament sau o plantă.

Alergia la soare se produce atunci cand sistemul imunitar al organismului reacționează la lumina, iar arsurile solare, pe de alta parte, apar atunci cand cantitatea de soare sau expunerea la lumina ultravioleta depaseste capacitatea pigmentului numit melanina de a proteja pielea.

Medicul dermatolog este singurul care poate oferi un diagnostic corect si indica tratamentul potrivit pentru acest grup de afectiuni. 

De obicei, diagnosticul alergiei solare este pus in urma examenului clinic si al anamnezei, dar in anumite situatii medicul dermatolog poate recomanda efectuarea unor investigatii suplimentare.

Avand in vedere ca mecanismele apariției alergiei la soare nu sunt cunoscuta intotdeauna, preventia este cheia.

O alternativa este testarea fotopatch, care face diagnosticul intre dermatita fotoalergica si dermatita de contact.

Analizele de sange si biopsia cutanata pot fi recomandate în diagnosticarea alergiei solare dacă medicul suspecteaza o dermatoza fotoagravata, precum lupusul, si nu doar o alergie solara