Treceți la conținutul principal

GHIMBIRUL beneficii, indicații, contraindicații, rețete ghimbir gătit și uscat

Ce riscuri și contraindicații are consumul de ghimbir. Ce beneficii pentru sănătate are ghimbirul. Cum se poate consuma ghimbirul.

Care sunt riscurile și contraindicațiile pe care le are consumul de ghimbir

Medicii nutriționiști consideră ghimbirul sigur pentru a fi inclus în alimentația obișnuită, dar nu este garantată utilizarea suplimentelor cu ghimbir.

Cercetătorii nu au investigat mulți dintre compușii din ghimbir și nu există multe dovezi științifice care să susțină că ar putea fi utilizat ca tratament în diverse probleme de sănătate.

Având în vedere că suplimentele cu ghimbir ar putea poate interacționa cu anumite medicamente, e bine să discuți cu medicul dacă te afli sub tratament medicamentos.

ghimbir beneficii contraindicatii indicatii


Care sunt principalele beneficii pentru sănătate ale ghimbirului

➤ Ghimbirul scade riscul de infecții - anumite cercetări clinice arată că ghimbirul poate ajuta la combaterea infecțiilor respiratorii și este util în gingivită și parodontită.

➤ Ghimbirul are efecte antiinflamatoare - Gingerolul este principalul compus bioactiv din ghimbir, responsabil pentru o mare parte dintre proprietățile sale medicinale, având efecte antiinflamatoare și antioxidante puternice.

Aceste efecte duc la reducerea durerilor musculare și a celor cauzate de artrită, precum și a crampelor menstruale și ar putea contribui la prevenirea răcelilor.

➤ Ghimbirul acționează ca antiemetic - Conform  analizei a 12 studii care au inclus un total de 1.278 de femei însărcinate, 1,1-1,5 grame de ghimbir poate reduce semnificativ senzația de greață.

Eficiența ghimbirului nu se reduce la femeile însărcinate, ci este util și în alte situații (de exemplu, pentru persoanele care au rău de mișcare sau cele care se află în tratament cu chimioterapie).

De asemenea, este un bun remediu natural împotriva indigestiei.

Rețete cu ghimbir

Ceaiul de ghimbir se poate prepara în mai multe feluri și se poate combina cu diverse fructe sau plante. 

Cel mai simplu ceai de ghimbir se face în felul următor: cureți 2-3 cm de rădăcină de ghimbir și o tai felii, apoi o pui la fiert împreună cu 2-3 felii de lămâie în 300 ml apă.

Lași să fiarbă la foc mic 10-15 minute, apoi strecori ceaiul și îl bei simplu sau îndulcit cu o linguriță de miere.

Este indicat să bei maxim 3 căni de ceai de ghimbir pe zi.

De asemenea, atât ghimbirul crud, cât și ghimbirul uscat poate fi folosit în diverse feluri de mâncare: unele persoane preferă să-l adauge în preparatele cu pește, altele îl folosesc la pregătirea unor deserturi.

Rețeta de porc cu ghimbir si bere

Carnea de porc se taie felii foarte subțiri, se prăjeste putin in ulei, se adaugă usturoiul si bere din cand in cand, cat sa fiarba inabusit timp de 25-30 minute.

La sfarsit se adauga 1 lingura de sos de soia. Se caută sa se prepare astfel incat sa ramana putin sos la sfarsit. (dacă este nevoie mai completam cu bere sau apa)

Legumele se taie felii subțiri, se călesc in ulei amestecând mereu la foc rapid timp de 5 minute (aceasta metoda este cunoscuta sub numele de stir fry).

Ghimbirul dat prin răzătoarea mică se pune spre sfârsit, astfel incat sa mai fiarba impreuna 2-3 minute)

Cand carnea este gata, se pun impreuna la cuptor într-un vas incins in prealabil (de preferat este un vas metalic gros, sa sfaraie cand se adauga sosul) in ordinea: carne, legume, sos, timp de 5 minute.
MAI POTI CITI