ROȘIILE cu MOȚ sunt TOXICE sau nu. Roșia țuguiată Prekos nu este toxică sunt de părere specialiștii.

Adevărul despre roșiile cu moț: sunt roșiile țuguiate toxice sau nu. 

Părerea că roșiile e cu moţ, roșiile țuguiate sunt dăunătoare sănătății consumatorilor este una greșită sunt de părere inginerii agronomi.

Se pare că chestia cu toxicitatea roșiilor țuguiatele este o scrânteală de sezon a jurnaliștilor sau o tehnică de SEO pentru a atrage mai mulți cititori pe site-urile de știri online.

Roșia țuguiată este un soi de roșie ca oricare alta. Războiul din aceste zile referitor la toxicitatea roșiilor cu moț este un război creat în mod artificial.

Unii cercetători în domeniul sănătății alimentare trag un semnal de alarmă și spun că mucronul (țuguiul) apare din cauza folosirii substanțelor chimice în exces pentru a ajunge la o coacere rapidă a roșiilor.

rosiile tuguiate cu mot sunt toxice sau nu


Apariţia acestui mucron (moț / țugui) la roșii poate fi un indiciu că fructul (DA! roșiile sunt fructe și nu legume)  a fost stimulat şi prin stimulare repetată el s-a acumulat.

Însă moţul la rosii poate reprezenta însă şi o caracteristică genetică, un hibrid cultivat la noi în ţară având această proprietate.

Țuguiul reprezintă o caracteristică genetică a hibridul bulgăresc de roșii numit Prekos.

Mai mult cultivatorii de roșii din România preferă sămânţa de roșii Prekos deoarece are un preţ mai accesibil, unii cultivatori îl preferă în locul altor hibrizi olandezi sau israelieni de roșii, mai frumoși dar mai scumpi.

Dar totuși trebuie să fiți atenți! La roșiile cu moț care NU fac parte din soiul bulgăresc Prekos moțul reprezintă o malformație apărută în urma utilizării în exces a următoarelor substanțe: Ethrel – stimulent de coacere (care este ilegal în țara noastră) și 2.4-D – un stimulent și pesticid de tip hormonal.

Orice exces de substanțe acceleratoare de creștere duce la acumulare în plantă, în fructe și implicit la efecte toxice asupra organismului consumatorului.

De reținut! Roşiile conţin cantităţi însemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu şi seleniu, precum şi acizi organici, aceştia din urmă având un rol important pentru sănătatea sistemul digestiv.

Roşiile conţin și licopină, un pigment care dă culoarea specifică tomatelor şi care are un efect antioxidant mai puternic decât celebra vitamină C, protejând eficient organismul de cancer, de bolile cardiovasculare, de procesele degenerative, de tulburările de metabolism, de diferitele intoxicaţii (inclusiv cu tutun).