Bicarbonatul de Sodiu şi oţetul de mere efecte secundare, contraindicații și riscuri

Să ne facem o părere despre riscurile pe care combinația de bicarbonat de sodiu și oțet de mere le are atunci când este consumată ”după ureche”, mai ales ca pe forumuri multe topicuri populare au ca subiect Bicarbonat de sodiu si otet de mere pentru slabit, Slabire cu bicarbonat de sodiu pareri, Bicarbonat cu otet pentru stomac

Bicarbonatul de Sodiu şi oţetul de mere efecte secundare și contraindicații


Unii nutriționiști sunt de părere că amestecul de bicarbonat și oțet de mere promite să îmbunătățească digestia, reduce durerile articulare, luptă împotriva infecțiilor tractului urinar şi chiar ajută în procesul de slăbire.

Amestecul de oţet de mere cu bicarbonat de sodiu ajută la alcalinizarea organismului şi prevenirea bolilor care pot apărea în mediile acide. Cu toate astea, nu există studii care să susţină aceste presupuneri.
bicarbonat de sodiu cu otet de mere contraindicatii efecte secundare forum

Puțini însă sunt conștienți de efectele adverse pe care un consum nerațional oțet de mere amestecat cu bicarbonat de sodiu le poate avea.

♦ Amestecul de oţet de mere cu un compus alcalin, precum bicarbonatul de sodiu, ajută la neutralizarea acidităţii sale.

Dar, cele două componente produc împreună o reacţie chimică care duce la apariţia gazelor.

Acest amestec de bicarbonat cu oțet poate cauza gaze şi balonare însă nu există studii care să susţină acest efect.

De asemenea, amestecul celor doi compuşi pot interacţona chiar și cu anumite medicamente.

♦ O cantitate prea mare ingerată de bicarbonat de sodiu poate provoca o afecţiune care-ţi poate pune viaţa în pericol, numită alcaloză metabolică (opusul acidozei), care apare atunci când în organism nu mai există control al pH-ului din sânge.

Această afecţiune apare ca rezultat al excesului de compuşi alcalini precum bicarbonatul de sodiu şi poate provoca spasme, slăbire musculară, bătăi neregulate ale inimii şi chiar deces.

Din cauza conținutului ridicat de sodiu, cantitățile mari de bicarbonat de sodiu pot rezulta acumulări ale fluidelor, hipertensiune arterială şi chiar insuficienţă cardiacă, în special în rândul persoanelor alcoolice sau care au compromisă funcţionarea normală a rinichilor.

♦ Și nu în ultimul rând, din cauza acidităţii prea mari, oţetul de mere poate rezulta arsuri în gât sau poate eroda smalţul dentar. De asemenea, oțetul de mere poate produce stări de greaţă la anumite persoane cu sensibilitate.