ANXIETATE socială, cauze, simptome, manifestări, explicație și tratament

Anxietate sociala test, anxietate sociala manifestare simptome, anxietate sociala cauze forum, anxietate sociala la copii și adolescenți, anxietate sociala tratament naturist iată doar câteva dintre ceea ce le preocupă pe unele persoane care au descoperit că ceva nu este în regulă cu ele.

Anxietatea socială simptome emoționale, fizice și comportamentale


Diagnosticul de fobie socială este luat în vizor atunci când anxietatea trăită în situațiile sociale și evitarea confruntării cu aceste situații devin atât de intense/persistente încât produc deteriorare și suferință individului.

Pacienții cu anxietate sociala experimentează o frica puternica in situațiile în care sunt expuși sociali.

In consecință, întâmpină dificultăți majore în a merge la un interviu pentru un loc de munca, in a-si termina studiile sau in a avea relații sociale.
wiki anxietatea sociala cauze explicatie simptome

In același timp, se confrunta si cu simptome fizice, precum accelerarea ritmului inimii, transpirație, înroșirea fetei, tensiune musculara, dureri de stomac sau diaree.

Simptomele ale anxietății sociale sunt simptome emoționale, comportamentale și fiziologice.

♦ Simptome ale anxietății sociale la nivel emoțional :

- Anxietate / frică intensă / temere puternică în preajma persoanelor pe care individul nu le cunoaște

- Anxietate /frică intensă / temere puternică în situațiile în care există posibilitatea de a fi analizat sau judecat

- Îngrijorare excesivă legată de posibilitatea de se face de rușine sau de a fi umilit în public

- Teama de posibilitatea ca anxietatea sau simptomele să fie observate de cei din jur.

♦ Simptome ale anxietății sociale în plan comportamental

- Viața de zi cu zi, munca, școala, etc sunt semnificativ afectate

- Evitarea unor situații din teama de a fi in centrul atenției, lucru care poate duce la ratarea unor oportunități de dezvoltare personală/socială/profesională

- Evitarea unor situații din temerea de a nu te face de rușine

- Evitarea contactului vizual

♦ Simptomele fizice ale anxietății sociale

- Transpirația palmelor sau transpirație exagerată

- Tremor

- Înroșirea feței

- Frisoane

- Dureri de stomac

- Greață, stare de vomă

- Dificultăți de vorbire, voce tremurată, voce răgușită

- Uscăciunea gurii

- Palpitații

Anxietatea socială cauze


Specialiștii consideră că anxietatea sociala poate sa aibă o cauza genetica si sa fie transmisă in familie.

In același timp, anxietatea sociala poate avea cauze psihologice, prin confruntarea pacientului in trecut cu experiențe umilitoare sau de care ii este rușine.

Afecțiunea poate apărea si atunci când pacientul observa anumite comportamente la cei din jur. Astfel, un copil care vede ca un alt copil este umilit sau este o sursa a glumelor altora, poate sa dezvolte la rândul sau anxietate.

Aceasta se întâmplă mai ales in cazul copiilor cu părinti foarte protective care nu sunt expuși unor situații de viata diverse.

Există unele studii care indică o legătură între părinți hiperprotectivi și anxietatea socială. Acest lucru arată că anxietatea este realmente un comportament învățat ca urmare a interacțiunii și/sau observării persoanelor cu această tulburare.

Din același motiv, adesea, tulburările de anxietate nici nu sunt identificate de familie. Întrucât membrii familiei suferă și ei de anxietate, adesea ajung să considere semnele și simptomele anxietății ca fiind normalitatea.

Un alt factor general de vulnerabilitate este neuroticismul – o trăsătură de personalitate evaluată adesea de inventarele psihologice de personalitate.

Persoanele cu nivel ridicat de neuroticism sunt mai vulnerabile să dezvolte de-a lungul vieții probleme de anxietate și depresie în general și au mai multe acuze somatice în perioade de stres.

Din nou studiile genetice au arătat că 30-50% din neuroticism poate fi explicat de factori genetici, dar încă nu-i cunoaștem cu exactitate.

Fobia / Anxietatea socială tratament


Ca în toate tulburările de anxietate, există două tipuri de tratamente bine validate – care se aplică independent sau în combinație: psihoterapie și medicație.

♦ Psihoterapia cognitiv-comportamentală (prescurtată adesea CBT, din engleză cognitive-behavioral therapy) se bazează pe nenumărate studii clinice care arată că problemele psihologice de tip anxietate și depresie pot fi corectate prin modificarea modului în care oamenii gândesc și a modului în care aceștia acționează.

Practic prin psihoterapia CBT, persoanele cu fobie socială învață că anxietatea din timpul situațiilor sociale poate fi adusă sub controlul minții lor. Persoanele învață cum să se confrunte cu aceste situații fără să își piardă controlul; învață că senzațiile fiziologice neplăcute par exagerate doar în mintea lor, dar sunt puțin observate de ceilalți.

Medicație

Medicul  poate recomanda medicamente pentru a diminua simptomele anxietății sociale, cum ar fi depresia, și pentru a ușura viața de zi cu zi.

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) și venlafaxina sunt considerate cele mai eficiente medicamente în tratarea anxietății sociale.

Acestea pot fi administrate în paralel cu psihoterapia sau pot reprezenta singura linie de tratament. Studiile arată că psihoterapia și medicația împreună dau cele mai bune rezultate.

Se poate întâmpla ca unele medicamente să aibă și efecte nedorite, precum insomnia, creșterea în greutate, sensibilizarea stomacului, lipsa apetitului sexual, etc.

Acesta este un aspect pe care medicul îl va discuta întotdeauna cu pacientul său, prezentând onest atât avantajele, cât și posibilele neplăceri cauzate de tratamentul medicamentos.

♦ Anxietatea socială tratament naturist

Includeți surse de Omega 3 în dietă Acestea ajută la menținerea sănătății creierului și pot îmbunătăți capacitatea de a face față anxietății. Omega 3 se găsește în pește, semințe, nuci, etc.

Roinita este un remediu excelent pentru nervi, calmeaza starile tensionate si cele cauzate de anxietate si are puterea de a crea o stare de buna dispozitie in caz de oboseala. Cunoscuta in popor si sub numele de melisa, mataciune sau lemon balm, roinita contribuie la armonizarea starii psiho-emotionale, la functionarea in conditii optime a memoriei si protejeaza organismul impotriva stresului.

Rhodiola sau ”radacina de aur” plantă medicinală care datorită ingredientelor sale active, printre care, cu importanta deosebita: salidrozide, rosavin, rosarin, compusi fenolici antioxidanti. Acestea au un rol important in obtinerea starii generale de bine, prin stimularea eliberarii endogene a endorfinelor.