Cum să nu ne îmbolnăvim de COVID-19 într-o școală din România recomandări pentru părinți, profesori și elevi.

Spitalul Virtual pentru Copii - Dr. Mihai Craiu recomandări pentru părinți, profesori și elevi: cum să nu ne îmbolnăvim de COVID-19 într-o școală din România  

Acesta este strict un material științific, bazat pe literatură de specialitate publicată in reviste de prestigiu, nu este o părere personală sau un pamflet al medicului Mihai Craiu!

Școala este categoric necesară. Tuturor copiilor. Nu numai din punct de vedere academic (in România încă ar fi de făcut ceva pentru a crește oferta și eficacitatea academică) dar și din punct de vedere emoțional și al sănătății generale.

Este dovedit că lipsa școlii afectează sănătatea în mod direct, prin creșterea sedentarismului si a greutății corporale, prin creșterea atenției și reducerea gradului de răbdare, prin creșterea gradului de violență, prin creșterea timpului de expunere zilnică la ecrane (cu tot cortegiul de efecte asupra ochilor, timpului de somn si paternului de alimentație).

mihai craiu recomandari cum sa nu ne imbolnavim la scoala de covid19


♥ Un copil care stă peste 4 ore pe zi in fața unui ecran are risc crescut de obezitate - https://kidshealth.org/en/parents/tv-affects-child.html?WT.ac=p-ra

♥ Teoretic un preșcolar nu ar trebui să stea în fața unui ecran mai mult de 1 oră pe zi -/kidshealth.org/en/parents/screentime-preschool.html?WT.ac=p-ra

Deci ar trebui căutate strategii eficiente, plecând de la ce știm, prin dovezi științifice, nu de la părerile unor neavizați.

Știm că PRINCIPALUL vector pentru a transmite SARS-CoV-2 de la un om infectat la altă persoană il reprezintă picăturile de salivă.

Mai mici sau mai mari, in funcție de intensitatea vorbirii, de strănut sau tuse precum si de funcția respiratorie, respectiv de înălțimea persoanei infectate.

Studiul este mai vechi și a fost făcut pentru pacienți diagnosticați cu gripă H5N1 dar se referă tot la salivă și la aerosoli.

Vorbirea articulată (așa cum se presupune că va fi într-o oră normală, la școală) produce particule mari, cu dimensiune peste 10 microni. Imensa majoritate a acestor particule sunt reținute de orice fel de mască, pusă la gura unui elev.

Chiar și măștile de protectie artizanale sunt eficiente pentru a limita răspândirea către alții, de la un infectat asimptomatic - https://www.cambridge.org/

Strănutul, tusea, țipatul sau cântatul accentuează transmiterea unor particule mici, prin mecanismul de vibrație laringiană (oscilația corzilor vocale) și respectiv prin modul de expulzare bruscă a fluidului bronșic (din cele mai mici căi aeriene). Dar și aceste particule pot fi "barate" parțial de o mască, eventual de o vizieră de plastic.

Dacă merg la școală copiii, aparent sănătoși, purtând orice fel de mască și dascălii ce au co morbidități purtând mască medicală și vizieră, atunci nu vor apărea noi focare COVID19 odată cu începerea școlilor.

Căci măștile funcționează preventiv https://www.nature.com/articles/s41467-020-17922-x

Dacă facem TOATE celelalte măsuri rezonabile de limitare a împrăștierii noului coronavirus... Adică daca vom spăla mâinile foarte des (ar fi bune chiuvete mai multe în școli, eventual chiuvete mobile, acolo unde nu se poate altfel), dacă le vom dezinfecta cu produse alcoolizate când atingem suprafețe de uz comun, gen clanțe, mânere, toalete etc

Aerisim foarte des clasa, deoarece imensa majoritate a cazurilor inexplicabile de COVID19 sunt generate de inhalarea aerosolilor ce conțin noul coronavirus, aerosoli produși în spații închise de cei aproximativ 40% infectați și asimptomatici. Ar trebui (in funcție de mărimea clasei si de numărul de elevi) aerisit de mai multe ori pe oră - https://theconversation.com/how-to-use-ventilation-and-air-filtration-to-prevent-the-spread-of-coronavirus-indoors-143732

Și nu ducem copiii bolnavi la școală!!! Pentru că noi românii avem o problemă cu respectarea autorităților și a regulilor a apărut ideea declarației pe proprie răspundere. Ea nu este destinată părinților complianți si responsabili ci acelora care sunt "șmecheri" sau iresponsabili. Credeți ca nu e necesară? Că sunt puțini cei potențial vizați? 

Înseamnă ca nu ați ieșit recent din casă, pe stradă, la magazin sau in locurile de agrement. Avem o uriașă apetență pentru distracții si nici o dorință serioasă de normalizare a proceselor de școlarizare sau de muncă. Suntem într-o vacanță perpetuă de jumătate de an. Până va veni decontul economic.

MESAJ PENTRU ACASĂ - școala este necesară copiilor. Lipsa ei are efecte majore pe termen lung.

Haideți să facem posibilă începerea școlilor în siguranță (acolo unde există transmitere comunitară redusă!).