Cum știi dacă ai un dezinfectant mâini eficient. Cum se folosește în mod corect un dezinfectant pentru mâini.

Sumar articol: cum se folosește în mod corect un dezinfectant pentru mâini, cum știi dacă ai un dezinfectant mâini eficient, cât de periculos este dezinfectantul de mâini.

De unde știi dacă ai un dezinfectant mâini eficient


Dezinfectantul de mâini se folosește ca o continuare a rutinei de curățare a pielii și nu caută să înlocuiască spălatul mâinilor cu apă și săpun.

După ce ne spălăm cu apă și săpun timp de 20 de secunde, folosim și dezinfectant mâini, mai ales dacă am atins suprafețe contaminate. De asemenea, dezinfectantul se folosește în toate cazurile în care spălatul mâinilor cu apă și săpun nu este posibil.

Gelul dezinfectant mâini are, de regulă, în compoziția să, alcool etilic sau izopropilic, parabeni, agenți emolienți și clorhexidină.
de unde stiu ca dezinfectantul de maini este eficient

Conform recomandărilor OMS, un dezinfectant pentru mâini este eficient dacă are în compoziție o concentrație între 60%-95% alcool (etanol sau izopropanol).

Cu cât este mai mare cantitatea de alcool din compoziția să, cu atât dezinfectantul de mâini are o eficacitate mai mare împotriva microbilor, virușilor și bacteriilor.

Nu te lasă păcălit de alți dezinfectanți de mâini care susțin că au în compoziție alt fel de dezinfectanți decât alcoolul (cum ar fi ulei de cocoș), pentru că aceștia nu sunt destul de eficienți în prevenirea bolilor cauzate de viruși și bacterii.

Pentru a te asigura de calitatea unui gel dezinfectant mâini, caută o companie sigură, care să comercializeze produse avizate de Ministerul Sănătății, cu cel puțîn 60% alcool în compoziția sa.

Cum se utilizează în mod corect un dezinfectant pentru mâini


Iată care este modul corect de folosire a unui gel dezinfectant: se aplică o cantitate suficientă de substanță într-o palmă (atât cât este menționat pe ambalajul produsului), după care se umezesc ambele mâini cu acel gel, atât pe palme, dosul palmelor, cât și între degete.

Organizația Mondială a Sănătății spune că pentru a te asigura de eficientă unui dezinfectant și de siguranță acestuia, după ce îl folosești, trebuie să lași substanță activă să se evapore de la sine.

Cât de periculos este dezinfectantul de mâini


Faptul că un gel dezinfectant mâini are în compoziția să o cantitate considerabilă de alcool, îl face susceptibil pentru măsuri suplimentare de protecție.

Alcoolul este o substanță inflamabilă, de aceea și dezinfectantul de mâini intră în această categorie.

Punctele de ardere al etanolului de 80% și izopropanol de 75% sunt de 17.5°C, respectiv 19°C, așa că se cer măsuri de siguranță pe timp de vara și la temperaturi extreme.

Așadar ai grijă că în cazul în care verși dezinfectant mâini pe haine sau alte suprafețe, acestea să fie cât mai departe de sursele de căldură și foc.

Chiar si așa, dezinfectantul de mâini nu este o substanță periculoasă, dacă se folosește conform recomandărilor, iar acest lucru este demonstrat de toți anii în care s-a folosit dezinfectant de către cadrele medicale.