Sumar articol: Zincul beneficii în organism, utilizările zincului, deficienţa de zinc semne si simptome, cum si când se administrează suplimentele de zinc, care este administrarea corecta a zincului şi ce efecte secundare are supradozarea zinc.
Rolul și beneficiile zincului pentru organism, asimilarea zincului și deficienţa de zinc
Zincul este un mineral de care au nevoie aproape 100 de enzime pentru a efectua reacții chimice vitale. Cu toate acestea, organismul are nevoie doar de cantități mici de zinc, necesar în crearea ADN-ului, creșterea celulelor, construirea proteinelor, vindecarea țesuturilor deteriorate și susținerea unui sistem imunitar sănătos.
Având în vedere că ajută celulele să crească și să se înmulțească, aportul de zinc trebuie să fie adecvat în perioadele de creștere rapidă, cum ar fi copilăria, adolescența și sarcina.
Vârstnicii pot avea aporturi scăzute de zinc, cauzate desigur de un apetit slab din cauza bolilor multiple și a medicamentelor luate zilnic.
Dacă nu au grijă la necesarul de zinc, vârstnicii sunt astfel expuși riscului de infecții, cum ar fi pneumonia și ulcerele cutanate. La aceste persoane cu carențe mari, zincul va fi luat mai degrabă din suplimente alimentare decât din dieta zilnică.
Semnele lipsei de zinc includ pierderea gustului sau a mirosului, un apetit slab, stare depresivă, scăderea imunității, întârzierea vindecării rănilor, diaree, pierderea părului.
Diarea apare in cazuri severe de deficit de zinc. Acest lucru se petrece din cauza ca organismul nu are capacitatea de a mai produce celule noi, sănătoase.
Deoarece zincul se gaseste in cantități semnificative in retina, lipsa acestuia poate cauza diminuarea vederii.
Se crede că zincul previne răspândirea virusurilor, cum ar fi răceala obișnuită. Cercetările au arătat rezultate mixte ale eficienței zincului în această privință.
E mai probabil ca suplimentele de zinc să nu prevină virozele, dar dacă sunt luate în decurs de o zi de la apariția simptomelor de răceală (dureri în gât, secreții nazale), ar putea scădea severitatea acestora.
Administrarea corecta a zincului
Zincul poate fi administrat in anumite doze. Supradozajul de zinc este rar intalnit insa se manifesta prin: greata, vărsături, diaree sau letargie. Supradoza este considerata cantitatea care depășește 4-8 g de zinc.
Iata care este doza zilnica recomandata de zinc pentru organism
Doza zilnica recomandata de zinc este stabilita in funcție de categoria de vârstă si sex astfel:
Fete si baieti de peste 14 ani: 11 mg/ zi
Femei de peste 19 ani: 8 mg/ zi
Femei de peste 19 ani, însărcinate: 11 mg/ zi
Femei de peste 19 ani, care alăptează: 12 mg/ zi
Doza maxima tolerata de zinc pentru adulții de pest 19 ani este de 40 mg/ zi.
Alimente care conţin zinc
Carnea și fructele de mare sunt bogate în zinc, iar unele vegetale precum leguminoasele și cerealele integrale sunt, de asemenea, surse bune de zinc, dar conțin și fitați care se pot lega de mineral, scăzând absorbția acestuia.
Astfel, printre alimentele mai bogate în zinc se numără stridiile, crabii, homarii, carnea de vită, carnea de la păsări de curte, carnea slabă de porc, leguminoasele, nucile și semințele.
Efectele secundare ale supradozajui cu zinc
Administrarea suplimentelor pe baza de zinc in cantitățile recomandate nu reprezinta un pericol pentru sănătate, insa supradozarea poate avea o serie de reacții adverse nedorite.
➤ Tulburari digestive
Tulburarile digestive, diareea, varsaturile si crampele abdominale pot fi manifestări ale supradozarii cu zinc. Dozele mai mari de 225 mg de zinc au efecte vomitive imediate, adica declanșează varsaturi.
➤ Afectarea sistemului imunitar
Si sistemul imunitar poate fi bulversat de dozele foarte mari de zinc. Daca in mod normal acest mineral e important pentru imunitate, dozele prea mari pot suprima sistemul imunitar. Excesul de zinc afectează modul in care acționează celulele T, care sunt responsabile cu lupta impotriva agentilor patogeni.
➤ Declanșarea crizelor epileptice
O supradoza de zinc poate declanșa chiar si crize epileptice. De aceea se recomanda evitarea administrării zincului in doze mai mari decat cele recomandate de medic ori de producator – acestea se regăsesc pe eticheta suplimentului alimentar.