Sumar articol: pierdere de memorie bruscă cauze, tulburări de memorie simptome, cauze pierderi de memorie la copii, semne pierderi de memorie de scurtă durată, blocarea memoriei forum pierderi de memorie si ameteli.
Uneori pierderile de memorie care perturbă grav viața de zi cu zi pot fi simptome ale bolii Alzheimer sau ale altui tip de demență. Există câteva semne de avertizare și simptome care, dacă sunt observate, nu ar trebui ignorate.
Cauze și simptome pierderi memorie și lipsă de concentrare
Uneori pierderile de memorie care perturbă grav viața de zi cu zi pot fi simptome ale bolii Alzheimer sau ale altui tip de demență. Există câteva semne de avertizare și simptome care, dacă sunt observate, nu ar trebui ignorate.
Când există uitare ocazională sau goluri în amintirile recente, putem vorbi despre pierderea memoriei de scurtă durată.
Lapsusurile sporadice nu constituie un simptom semnificativ, insa atunci cand nu-ti amintesti faptul ca ieri ai fost la sarbatorirea unei zile de nastere, acesta este intr-adevar un semnal de alarma si se impune de urgenta vizita la medicul specialist.
De asemenea există și unele medicamente care pot cauza pierderea memoriei.
Cazuele care duc la micile pierderi normale de memorie sunt:
- lipsa somnului;
- stresul prelungit;
- consumul anumitor medicamente;
- excesul de alcool;
- deficiența de vitamina B12
Simptomul principal al amenziei este pierderea memoriei sau incapacitatea de a forma noi amintiri. Alte simptome sunt:
- Dificultate de amintire a faptelor, evenimentelor, locurilor sau anumitor detalii;
- Incapacitatea de a înmagazina noi informații (în cazul amneziei anterograde);
- Incapacitatea de amintire a evenimentelor anterioare (în cazul amneziei retrograde);
- Incapacitatea de a plasa corect în timp amintirile sau inventarea unor informații care nu sunt reale;
- Mișcări necoordonate și tremor, care indică probleme neurologice;
- Stări de confuzie sau dezorientare;
- Incapacitatea de a recunoaște chipuri sau locuri;
- Lipsa amintirilor despre amnezie, odată ce aceasta dispare .
Listă medicamente care pot cauza pierderi de memorie
♦ Statinele sunt o clasă de medicamente folosite pentru reducerea colesterolului din organism. Cu toate acestea, efectul statinelor se poate răsfrânge şi asupra creierului, în sensul că pot afecta bloca legăturile neuronale şi astfel împiedică reţinerea informaţiilor, deci pierderea memoriei pe termen scurt.
♦ Beta-blocantele sunt medicamente antihipertensive ce sunt prescrise de regulă pentru a încetini ritmul cardiac şi pentru a regla tensiunea arterială. Din păcate însă, aceste medicamente pot bloca şi anumite substanţe chimice cu rol important în organism, precum norepinefrina sau epinefrina, cauzând probleme de memorie.
♦ Benzodiazepinele o familie de substanţe chimice care posedă proprietăţi anxiolitice şi sunt recomandate împotriva tulburărilor de anxietate, agitaţie, spasme musculare şi delir. Benzodiazepinele pot suprima anumite regiuni din creier, pentru a induce efectul de relaxare, în acelaşi timp pot bloca transferul de informaţii de la memoria pe termen scurt la cea pe termen lung.
Care este tratamentul în cazul pierderilor de memorie
În cazul amneziei cauzate de accidentul vascular se recomandă terapia ocupațională, care are scopul de a-i ajuta pe pacienți să recâștige sau să îmbunătățească abilitățile cognitive, fizice și motrice pierdute total sau parțial.
Terapia ocupațională poate fi de folos și pentru a ajuta persoana respectivă să formeze noi amintiri pentru a le înlocui pe cele pierdut.
În cele mai multe cazuri, amnezia se vindecă fără tratament, dacă nu este cauzată de alte tulburări fizice sau psihice.
Amnezia cauzată de demență nu se vindeca, însă medicul poate prescrie medicamente care să sprijine memoria.
Psihoterapia se poate dovedi de folos, iar hipnoza poate fi o metodă alternativă de a readuce la suprafață amintirile care au fost uitate și ajută la crearea unor schimbări subconștiente sub forma unor gânduri, sentimente și comportamente noi.
Trimiteți un comentariu
Trimiteți un comentariu