Ridichea neagră beneficii, contraindicații. Ce se întâmplă dacă mănânci ridiche neagră. Remedii cu ridiche neagră.
Tot ce trebuie să știi despre ridichea neagră
➤ Contraindicații ridichea neagră
➤ Beneficii si proprietăți ridichea neagră
➤ Valori nutritionale ale ridichii negre
Ce contraindicaţii are ridichea neagră, cel mai eficient și puternic antibiotic natural.
Practic, daca gustul si aroma pe care le are ridichea neagra iti plac, contraindicatiile nu exista.
Ridichea neagră trebuie, insă, consumată cu prudenta de cei care au sensibilitate gastrica, dar si de persoanele care sufera de hipotiroidism (o insuficienta tiroidiana cronica).
Ridichea neagră are şi efecte mai puţin plăcute, precum respiraţie urât mirositoare şi balonări, de aceea uneori este indicat să cereţi sfatului medicului înainte de a urma un tratament cu ridiche neagră.
Ridichea neagră poate provoca tulburări digestive, de aceea este indicat să se oprească consumul dacă dă arsuri la stomac.
Insă consumată in cantitati normale, sub forma de salata sau preparata termic, reactiile neplacute ale ridichii negre sunt extrem de rare.
Ridichea neagră Beneficii si proprietăți ce boli vindecă
Lista beneficiilor pentru sanatate pe care le are ridichea neagra este una foarte bogată, fiecare in parte fiind un motiv in plus pentru a o consuma, mai ales in sezonul rece.
♦ Ridichea neagră are efect diuretic, detoxifiant, antiinflamator si intervine activ in metabolismul grasimilor si in reglarea functiei tiroidei.
♦ Este benefica pentru ficat. Organ vital, ficatul beneficiaza din plin de proprietatile pe care le are ridichea neagra. Aceasta contine multe vitamine (un complex de vitamine din grupul B, vitamina C) si minerale (calciu, magneziu, fier, zinc etc.), ce faciliteaza fluxul de bila si mentin sanatatea hepatica.
♦ Ridichea neagră este un aliat naturist dovedit pentru vindecarea infectiilor sistemului respirator. Are capacitatea de a fluidiza secretiile bronsice si, prin aceasta, amelioreaza sau vindeca tusea. Mai mult, ridichea este exceptional de bogata in antioxidanti, unii dintre ei cu intens efect antiinflamator, iar aceste actiuni combinate o fac benefica in raceala si gripa.
♦ Hiperfunctia tiroidiana poate fi compensata prin consumul de ridiche neagra. Un compus cu sulf (care da si aroma specifica pe care o are radacina), numit raphanin, are un rol esential in reglarea secretiei tiroidiene, fiind un compus cu efect antiviral puternic.
♦ O alta actiune benefica este aceea ca, prin compusii sai, participa activ la accelerarea circulatiei grasimilor, prin activarea functiilor hepatice ce regleaza nivelul colesterolului sangvin. Una din functiile ficatului este aceea de a absorbi excesul de grasimi inainte de a fi depus in tesuturile adipoase si pe peretii arteriali. Elementele nutritive active din ridiche intensifica exact aceasta functie hepatica.
♦ Ridichea neagra, consumata sub forma de salata, poate fi eficienta in a curata toxinele din tubul digestiv, prin imbunatatirea pH-ului sucurilor gastrice. Fiind si bogata in fibre, usureaza procesele de digestie. La aceasta se adauga si capacitatea de a ameliora aciditatea gastrica ca efect al diminuarii toxinelor.
♦ Pe lângă drenarea bilei şi dezintoxicarea ficatului, ridichea neagră ajută la eliminarea calculilor renali. Se bea suc de ridiche neagră pe stomacul gol dimineaţă. Nu mai mult de un pahar. Artroza poate fi atenuată dacă se lasă la macerat o ridiche neagră într-un litru de vin alb timp de 2 săptămâni. Se bea un pahar de decoct zilnic timp de 3 săptămâni.
♦ Ridichea neagră este o sursa foarte buna de potasiu si magneziu. Aceste doua minerale sunt necesare pentru a mentine echilibrul chimic cerebral, fiind si electroliti valorosi. Se poate spune ca restabileste echilibrul electrochimic al creierului, creste capacitatea de concentrare si imbunatateste memoria.
♦ Beneficiile pe care ridichea neagră le are la nivelul organismului se reflecta pe piele. Capacitatea de eliminare a toxinelor si cea de detoxifiere fac pielea frumoasa si pot ameliora acneea si unele boli de piele.
Continutul ridicat de antioxidanti naturali este activ in temperarea proceselor de imbatranire a pielii. Sucul proaspat de ridiche neagra este un veritabil tonic ce amelioreaza acneea si elimina petele pigmentare.
♦ Caderea parului este o problema frecventa. Sucul de ridiche poate combate acest proces. Fie consumat ca atare, fie aplicat pe par ca un tonic, sucul de ridiche activeaza radacinile firului de par si stimuleaza cresterea.
Acelasi suc de ridiche negară, aplicat pe scalp, combate si, uneori, vindeca dermatitele care produc matreata. Un beneficiu asociat este reglarea secretiei de sebum care ingrasa parul si irita scalpul.
Valori nutriționale ridichea neagră
Ridichea neagrp este o legumă foarte saraca in calorii.
Ridichea neagra contine circa 16 calorii in 100 de grame.
In aceeasi cantitate de ridiche neagra mai găsim:
apa - 95,27 g;
proteine - 0,68 g;
grasimi - 0,1 g;
carbohidrati - 3.4 g;
fibre - 1.6 g;
zaharuri - 1.86 g;
calciu - 25 mg;
fier - 0.34 mg;
magneziu - 10 mg;
fosfor - 20 mg;
potasiu - 233 mg;
sodiu - 39 mg;
zinc - 0.28 mg;
cupru - 0.05 mg;
vitamina C - 14.8 mg;
vitamine din grupul B (B1 - 0.012 mg, B2 - 0.039 mg, B3- 0.254 mg, B6 - 0.071 mg, B9- 25 µg);
vitamina K - 1,3 µg.
In plus, pe langa toate acestea, ridichea neagra contine si colina, echivalenta unui neurotransmitator cerebral, luteina, o enzima vitala pentru acuitatea vizuala, si acizi grasi saturati.
Trimiteți un comentariu
Trimiteți un comentariu