ȚELINA beneficii și contraindicații, proprietăți, la ce este bună. REȚETĂ cu ȚELINĂ Lămâie și pătrunjel pentru Detoxifiere.

Trimiteți un comentariu
În acest articol veți găsi informații despre beneficiile și contraindicațiile țelinei, ce proprietăți are țelina și dacă este bună pentru bărbați și cum se consuma țelina pentru sănătate.

De asemenea vă prezentăm și rețeța de suc de țelină cu lămâie și pătrunjel, rețetă considerată a fi un excelent detoxifiant pentru ficat și bună în curele de slăbire.

Țelina beneficii și proprietăți


Țelina este un adjuvant natural apreciat în caz de infecții bacteriene

Uleiurile volatile din compoziția țelinei au un efect puternic antibiotic și ajută organismul să se apere în caz de infecții cu bacterii. 

De asemenea, datorită proprietăților antiinflamatorii, țelina este un tratament natural și pentru reducerea simptomelor artritei.

telina beneficii si contraindicatii proprietati si retete pentru barbati

Țelina contribuie la sănătatea sistemului cardiovascular

Datorită fitonutrienților din compoziția țelinei, țelina asigură beneficii cardiovasculare, relaxează musculatura inimii și a activității sistemului nervos implicat în relaxarea musculară. 

Tot în urma unui studiu efectuat pe animale, s-a constatat faptul că țelina scade tensiunea arterială, iar asta ar putea fi un lucru bun în caz de hipertensiune.

Țelina contribuie la păstrarea sănătății ficatului

Conform unui studiu de clinic efectuat pe snimale, specialiștii au dezvăluit că extractul de frunze de țelină și rădăcina plantei poate proteja organismul împotriva radicalilor liberi. Rezultatele au arătat că leguma a protejat ficatul împotriva deteriorării tetraclorurii de carbon.

Țelina reglează funcționarea sistemului digestiv

Substanțele active din țelină acționează direct asupra sistemului digestiv și ajută în calmarea digestiei, a arsurilor gastrice, reglează flora intestinală și poate avea efect laxativ. 

Cura cu suc de țelină poate fi un remediu și în caz de constipație sau dacă te confrunți cu o digestie dificilă.

Țelina contraindicații


Consumul de țelină este recomandat cu moderație și orice cură bazată pe rețețe naturiste cu țelină trebuie urmată după indicațiile medicului specialist. Consumul în exces de țelină poate cauza alergii.

Rețetă suc de țelină cu lămâie și pătrunjel pentru detoxifiere și slăbire


Ingrediente

– 3 lămâi

– 1 cană de patrunjel rădăcină maruntit

– 6 căni de apa

– 1 cană de țelină rădacină maruntită

Mod de preparare

Amesteca sucul de lamaie, telina si patrunjelul in blender, adauga apa si amesteca din nou.

Beți o cană pe stomacul gol iar urmatoarele căniinainte de masa de pranz si cina.

Beți aceast suc de țelină de 3 ori pe zi, timp de 3 zile. 

Incearcați sa eviti mesele grele, consuma alimente sanatoase pentru a ajuta procesul de detoxifiere si a pierde din greutate.

Cum se consumă țelina, moduri de preparare ale țelinei ca și remedii naturiste pentru sănătate 


♦ Suc din rădăcină de țelină

Rădăcina se dă prin răzătoare sau se taie felii subțiri ori cuburi, se pune în mixer împreună cu un pahar cu apă și se amestecă pentru 3-5 minute. Sucul obținut se bea pe parcursul zilei.

♦ Suc din frunze de țelină

Sucul din frunze de țelină se pregătește din frunze proaspete de țelină și tocate mărunt. Se pun într-un blender, se adaugă 200 ml de apă rece peste și se mixează pentru 2 minute. Se lasă în repaus timp de 15 minute, după care se strecoară sucul și se bea dimineața sau seara.

♦ Tinctură de țelină

Aceas remediu naturist se pregătește dintr-o rădăcină rasă de țelină și 500 ml de alcool de 40 de grade. Se pune totul într-un borcan care se închide ermetic și se lasă la macerat timp de 10-12 zile, dar se agită zilnic. La final, se filtrează amestecul, iar tinctura se pune în sticluțe mici și închise la culoare, care se păstrează la frigider.

♦ Decoctul de țelină

Decoctul de țelină se obține din 30 de grame de rădăcini și rizomi care se dau prin răzătoare și împreună cu un litru de apă se pune totul la fiert timp de 15 minute. Se bea câte o ceașcă înainte de masă ori în caz de tuse, răgușeală, balonare, reumatism, gută, digestie lentă sau retenție urinară.


Trimiteți un comentariu