De vizitat in Iași forum. Obiective turistice judetul Iasi

Trimiteți un comentariu

Iasi obiective turistice  de vizitat si activitati turistice Iasi pentru weekend și nu numai

Palatele istorice, numeroasele clădiri vechi, muzeele și locurile încărcate de legende se numără printre cele mai importante obiective turistice din Iași apreciate pe forumurile de turism.

Iașul e plin de obiective turistice extrem de importante, în stare foarte bună și din care poți învăța foarte multe.

Lista cu cele mai importante 5 obiective din Iași de vizitat în vacanță


♦ Grădina Botanică din Iași și parcul Copou

După ce ai vizitat mai multe obiective turistice din Iași pline de culoare, de istorie și legende, trebuie să te relaxezi în Grădina Botanică din Copou. Grădina Botanică din Iași a fost prima grădină botanică universitară din țară, înființată în anul 1856, și poartă numele fondatorului ei, medicul şi naturalistul Anastasie Fătu.

wiki gradina botanica iasi obiective turistice iasi de vizitat



Grădina Botanică din Iași este cea mai mare din ţară și este unică prin numărul mare de specii vegetale şi prin măsurile speciale de conservare aplicate. 

Amenajarea grădinii botanice din Iași s-a făcut pe Dealul Copou, acolo unde trăiește teiul argintiu al lui Mihai Eminescu. Ai nevoie de cel puțin trei zile pentru a străbate toate zonele grădinii, serele cu plante exotice și mediteraneene, aleile din jurul lacului, parcul cu trandafiri sau crângurile cu sute de specii de arbori și arbuști.

♦ Catedrala Mitropolitană din Iași

Catedrala din Iași este una dintre cele șase catedrale din România, iar planul inițial de construcție a fost întocmit de domnitorul Mihail Sturdza în 1826. 

De atunci, planurile au mai fost schimbate, clădirea a fost ridicată, renovată, modificată de câteva ori pentru a deveni azi bijuteria arhitecturală în stil renascentist.

Catedrala Mitropolitană din Iași are hramul Sfânta Parascheva, Întâmpinarea Domnului și Sfântul Mucenic Gheorghe și este unul dintre cele mai importante locuri de vizitat și de pelerinaj din țară.

Ceea ce o face deosebit de apreciată de public este pictura ei interioară, semnată de maestrul Gheorghe Tăttărescu.

♦ Palatul Culturii sau Palatul Domnesc din Iași

În prezent,  Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal Național Moldova ce cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu precum și Biblioteca Gheorghe Asachi. 

O poveste spune că palatul din Iași trebuia să aibă 365 de camere, câte zile are anul, dar din cauza unor lucrări de consolidare au ieșit doar 298 de camere.

Celebru este și turnul cu ceas al palatului, care îți va aminti de Castelul Peleș. Îl poți vizita și poți urca în turn, să admiri de sus cele mai frumoase străzi din centrul orașului.

Palatul Domensc din iași a fost inaugurat în anul 1926 de către Regele Ferdinand, este construit în stil neogotic și a fost ridicat pe ruinele Curții Domnești medievale.

♦ Mănăstirea “Sf. Trei Ierarhi” din Iași
 
Este păcat să vizitezi Iașiul și să nu te oprești câteva minute pentru liniște și reculegere la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi. 

atractii turistice iasi manastirea trei ierarhi



Fiind situată în centrul istoric, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt (fosta Ulița Mare), Biserica Trisfetitelor a fost ridicată de către voievodul Vasile Lupu, între anii 1637-1639, fiind destinată a fi necropolă domnească. 

Mănăstirea “Sf. Trei Ierarhi”din Iași este construită în stil bizantin, combinând armonios structuri și forme tradiționale cu materiale prețioase și o decorație fastuoasă.

În această biserică au fost aduse, în iunie 1641, moaștele Sfintei Parascheva, trimise de patriarhia și sinodul de la Constantinopol în semn de recunoștință pentru acțiunile și donațiile generoase ale domnitorului Vasile Lupu. 

Racla cu cinstitele moaște a fost transportată cu o corabie pe Marea Neagră, fiind însoțită de trei mitropoliți greci. În curtea bisericii a fost construită o mănăstire din care azi se mai poate vedea clădirea cu Sala Gotică. Din 1997, în incinta mănăstirii a fost dezvelit bustul lui Mihai Eminescu care a locuit o vreme aici.

♦ Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași

Clădirea Teatrului Național din Iași este o veritabilă bijuterie arhitectonică adăpostind adevărate monumente de artă: 

- Cortina pictată în 1896 de meșterul vienez M. Lenz și terminată de unul din discipoli, prezintă în centru o alegorie a vieții, cu cele trei vârste, iar în dreapta, alegoria Unirii Principatelor Române (Moldova, Transilvania și Țara Românească); 

- Cortina de fier, pictată de Al. Goltz, cu motive ornamentale dispuse simetric, separă etanș scena de restul sălii; 

- Plafonul pictat de Al. Goltz, în culori pastelate, reprezintă alegorii paradisiace, fiind ilustrat cu nimfe și îngeri și încadrat în stucatura rococo.

Situat pe strada Agatha Bârsescu la nr. 18, Teatrul Național din Iași este considerat a fi cel mai vechi și cel mai frumos lăcaș de acest gen din România.


Trimiteți un comentariu