Legenda lui Moș Crăciun. Povestea renilor lui Moș Crăciun. Semnificația culorilor Crăciunului

Care este Legenda lui Moș Crăciun. Povestea renilor lui Moș Crăciun şi cum pot zbura. Care este semnificația culorilor Crăciunului.

Legenda lui Moș Crăciun pe scurt


Legenda spune că în noaptea în care a intrat în travaliu, Fecioara Maria a bătut la prima uşă ce i-a ieşit în cale, pentru a cere ajutor. 

Atunci i-a răspuns Crăciuniţa, soţia lui Moş Crăciun, care, ştiind de frica lui, a trimis-o în grajd şi a ajutat-o să-l aducă pe lume pe Iisus. 

Când a aflat ce s-a întâmplat fără ştirea lui, Moş Crăciun s-a răzbunat pe Crăciuniţa şi i-a tăiat mâinile, drept pedeapsă.

Însă, Maica Domnului îi lipeşte mâinile la loc, chiar în faţa lui Crăciun, care află, cu această ocazie, cine este cu adevărat Fecioara Maria. 

wiki legenda lui mos craciun si a renilor


Atunci de bucurie că nevasta sa a scăpat nevătămată de pedeapsa lui necugetată, Crăciun aprinde din trunchiuri de brad, un rug în curtea casei sale și încinge o horă cu toate slugile.

După joc, Crăciun, care era cioban la bază, împarte sfintei familii daruri păstoresti: lapte, caș, urdă și smântână. De aici vine transformarea lui Moș Crăciun într-un sfânt, care aduce, în ajunul nașterii lui Iisus, daruri copiilor.

Care este povestea renilor lui Moș Crăciun care zboară


Povestea renilor lui Moş Crăciun a început odată cu poemul “Noaptea de dinaintea Crăciunului”, scris de Clement Clarke Moore în 1822. Poemul acesta era cadoul de Crăciun al lui Moore pentru copiii săi. El este cel care a creat imaginea familiară a lui Moş Crăciun care zboară în sania trasă de cei opt reni.

Al nouălea ren al lui Moş Crăciun, Rudolf, a apărut mult mai tîrziu, într-o carte scrisă de Robert May. 

Se spune că Moş Crăciun şi spiriduşii săi au descoperit formula secretă a prafului magic pentru reni, care îi face să zboare cu atâta uşurinţă. 

Acest praf magic este împrăştiat peste fiecare ren cu puţin timp înainte de a pleca în Ajun, din Laponia, în jurul Pământului.

Vezi care este semnificația culorilor Crăciunului


Atât culoarea hainelor lui Moș Crăciun, cât și a bradului împodobit și a luminilor de Crăciun, toate aceste culori au o semnificație aparte.

👉 Roșul reprezintă sânge, foc și ne amintește de sacrificiul Mântuitorului; 

👉 Verde reprezintă viață, regenerare. Este verdele naturii, al bradului și este culoarea tinereții, simbol al eternității; 

👉 Auriul, culoarea luminilor de Crăciun și a decoratiunilor din brad amintește de steaua ce le-a fost călăuză celor trei magi, în drumul lor spre Iisus; 

👉 Argintiul ne duce către lumea de basm a sărbătorilor de iarnă, veșmântul strălucitor de gheață pe care îl poartă pământul de Crăciun; 

👉 Albul este simbolul purității și ne îndeamnă către simplitate, bunătate și împăcare cu sine și cu cei din jur.