DIETA Călugărilor de la Muntele Athos păreri, beneficii și rețete pentru sănătate și viață lungă forum remedii spirituale

Părerea comentariilor despre dieta călugărilor de la Muntele Athos extrasă din opiniile de pe forumurile cu recomandări despre remedii spirituale călugărești, diete secrete pentru viață lungă de la Muntele Athos:


1. Păreri Pozitive - 0,71
2. Păreri Negative- 0,55
3. Opinii Neutre - 0,49

Un scor peste media de 0,5 indică o tendință mai mare decât cea medie pentru o caracteristică. Un scor la sau peste 0,75 indică aspecte ușor de identificat ale caracteristicilor; astfel de scoruri sunt considerate ridicate.

Ce este dieta călugărilor de la Muntele Athos și pentru ce se folosește


ATENȚIE! Dieta călugărilor de la Muntele Athos te învaţă mai degrabă cum să trăieşti, nu doar cum să slăbeşti.

Călugării se numără printre cei mai sănătoşi oameni din lume, cu rate foarte scăzute de cancer şi aproape fără cazuri de Alzhaimer.

pareri dieta calugarilor de la muntele athos forum remedii ortodocse

Regimul alimentar al călugărilor greci a fost prezentat detaliat în cartea “Dieta de la Muntele Athos”, scrisă de Richard Storey, Sue Todd și Lottie Storey. 

Planul alimentar al acestui regim călugăresc are ca scop eliminarea conceptului de “dietă” și presupune, în schimb, împărțirea săptămânii în trei categorii de zile: trei zile de moderație, trei zile de post și o zi de ospăț sau dezlegare.

Călugării ortodocşi de la Muntele Athos mănâncă aproape exclusiv produse alimentare neprocesate, proaspete, cu un conținut redus de grăsimi. 

Insă în zilele de post, călugării de la Muntele Athos reduc drastic aportul caloric din meniul zilnic.

DE REȚINUT! Zile de moderație, de post și ospăț pot fi schimbate în timpul fiecărei săptămâni, pentru ca planul alimentar să se adapteze la stilul de viață al fiecărei persoane.

Ce înseamnă zilele de post, de moderație și ospăț din cadrul dietei călugărilor de la Muntele Athos


👉 Zilele de post înseamnă renunți la produsele lactate, pește, carne, alcool, ouă și ulei, dar consumi porții mici de fructe, legume, nuci, semințe și boabe de fasole

👉 Zilele de moderaţie – îţi permit să ai o dietă mediteraneană sănătoasă, cu produse proaspete şi cu un conţinut scăzut de grăsimi. 

Produsele lactate, uleiul de măsline, peştele, puiul şi ouăle pot fi incluse în dieta ta în această perioadă, deşi zahărul, alimentele procesate şi carnea roşie sunt încă interzise în meniul tău. 

Alcoolul este chiar permis în aceste trei zile – chiar dacă este vorba doar despre vinul roşu, pe care trebuie să îl bei moderat (2 unităţi pe zi – aceasta este cantitatea permisă).

👉 Ziua de dezlegare din planul alimentar al regimului călugărilor de pe Muntele Athos o putem numi şi “ziua de răsfăţ culinar” – este exact aşa cum sună descrierea ei: o zi în care nu ai interdicţii, o zi în care este permis orice, de la carne roşie până la tort, de la cocktailuri  până la ciocolată – chiar daca autorii dietei recomandă un minim de abţinere în ceea priveşte dimensiunea porţiilor.

Plan alimentar, exemplu de meniu zilnic dieta călugărilor de la Muntele Athos


Ziua de moderaţie

Mic dejun:
musli cu ovăz (sau alte cereale) şi fructe de pădure,
măr răzuit sau alte fructe proaspete de sezon,
suc de lămâie, lapte/apă şi alune sau nuci
Prânz:  supă de pui cu pită din făină integrală

Cină: cartof dulce copt cu măsline, brânză feta şi salată verde

Gustări: un măr/o mână de nuci sau seminţe

Ziua de post

Mic dejun: grapefruit preparat la grătar

Prânz: supă de legume cu o felie de pâine din făină integrală

Cină: fasole untoasă coaptă cu roşii proaspete şi salată.

Fasolea untoasă are boabe mari şi aplatizate, de culoare albă, cu o textură cremoasă. Pentru a face fasole coaptă se aleg boabele, se acoperă cu apă rece şi se lasă peste noapte. 

A doua zi se scurge bine fasolea, se aşează într-o cratiţă mare, se acoperă cu apă proaspătă şi se presară puţin bicarbonat de sodiu. 

Se fierbe fasolea, se reduce apoi focul şi se lasă la foc mic cam 35 de minute. Se scurge, se spală cu apă rece şi se aşează într-un castron, se acoperă vasul şi se dă la cuptor până când fasolea este fragedă. Se adaugă apă fierbinte, în cantităţi mici, dacă fasolea se usucă, iar în ultimele 30 de minute de copt se îndepărtează capacul.

Gustări: legume crude

Ziua de moderaţie

Mic dejun: piersici la grătar cu iaurt grecesc

Prânz: supă de morcovi şi coriandru

Cină: saltă de pui cu dressing de iaurt grecesc şi un pahar de vin alb

Gustări: o bucăţică de ciocolată neagră, fructe sau legume crude

Ziua de post

Mic dejun: musli

Prânz: supă de linte

Cină: cartof copt în coajă cu salată de varză Kale şi morcovi

Gustări: un bol mic de nuci, seminţe şi fructe de pădure

Ziua de dezlegare: Orice este permis, dar fără a exagera în privinţa mărimii porţiilor!