Alimente interzise în sarcină. Ceaiuri interzise în sarcină. Fructe interzise în sarcină.

 

Listă alimente interzise în timpul sarcinii. Ceaiuri interzise în sarcină. Fructe care sunt interzise în sarcină. 


Există alimente interzise în sarcină, despre care se cunoaște că pot face rău în mod direct fătului și, de asemenea, există alimente a căror preparare trebuie să fie foarte atentă pentru a nu declanșa contaminarea cu germeni periculoși. Totodată, mai există o clasă de alimente care sunt recomandate cu multă moderație.

Carnea crudă sau insuficient preparată termic


Aceleași probleme semnalate în cazul peștelui (vezi mai jos), pot apărea și în cazul consumului cărnii necorespunzător pregătite. 

Consumul cărnii crude sau insuficient preparate termic aduce cu el creșterea riscului infecției cu anumite bacterii sau paraziți, cum ar fi: Toxoplasma, E. coli, Listeria și Salmonella. 

lista alimente interzise in sarcina pentru gravide


Deși cele mai multe bacterii se găsesc pe suprafața cărnii, unele pot fi prezente și în interiorul fibrelor musculare. 

Așadar, prepară cu multă atenție carnea. Fii precaută și în ceea ce privește carnea procesată (mezeluri, crenvuști, mezeluri maturate). 

Aceasta se poate contamina ușor cu diverse bacterii în timpul procesării sau al depozitării și nu ar trebui consumată nepreparată termic.

Laptele, brânza și sucul de fructe nepasteurizate


Laptele crud și brânza nepasteurizată pot fi contaminate cu bacterii, la fel și sucul de fructe nepasteurizat. 

Contaminarea laptelui poate să apară atât în mod natural cât și în timpul colectării sau depozitării sale. 

Pasteurizarea lactatelor este cea mai eficientă metodă de a distruge bacteriile periculoase, fără a schimba valoarea nutrițională a produselor. 

Cel mai simplu ar fi să socotești și laptele crud plus brânza nepasteurizată ca fiind alimente interzise în sarcină.

Peștele care conține mercur


Mercurul este un element foarte toxic, care se găsește în apele poluate. Chiar și în cantități mici, acesta poate fi foarte nociv pentru sistemul nervos, sistemul imunitar și rinichi. 

Poate cauza probleme serioase de dezvoltare la copii, afectând sistemul nervos al fătului. Devreme ce se găsește în apele poluate, în special peștii mari pot acumula cantități ridicate de mercur. 

De aceea, este bine să îi eviți în timpul sarcinii și al alăptării. Printre acești pești se numără: rechinul, peștele spadă, macroul king, tonul și marlinul.

Este important de precizat că NU toți peștii sunt plini de mercur. Consumul de pește în timpul sarcinii este foarte sănătos și recomandat. 

Favorizează anumite specii și consumă pește chiar și de trei ori pe săptămână! 

Acești pești sunt considerați în general siguri din punctul de vedere al contaminării cu mercur: hamsii, cod, cambula, eglefin, somon, păstrăv de apă dulce.

Peștele gras, precum somonul, este în mod special o opțiune bună, pentru că este bogat în Omega-3, important pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului.

Peștele crud sau insuficient gătit


O altă categorie de alimente interzise în sarcină o reprezintă peștele crud și crustaceele. Acestea pot cauza mai multe infecții. 

Acestea pot fi virale, bacteriene sau parazitice. Din cauza acestor alimente te poți infecta cu norovirus, Vibrio, Slamonella sau Listeria. 

Unele astfel de infecții pot afecta femeia însărcinată, cauzând deshidratare și slăbiciune musculară. Altele pot fi transmise fătului, cu consecințe foarte grave.

Femeile însărcinate sunt în special predispuse la infecția cu Listeria. Potrivit Centrului de Prevenire și Control al Bolilor (CDC) din SUA, femeile însărcinate sunt de 10 ori mai predispuse la infecția cu Listeria. 

Bacteria poate traversa placenta, chiar dacă mama nu are simptome, putând exista consecințe severe pentru făt.

În concluzie, peștele crud, incluzând-ul și pe cel afumat, este considerat un aliment interzis în sarcină. Evită, bineînțeles, și consumul de sushi, pentru că această specialitate asiatică este deseori pe bază de pește crud!

Ouăle crude


Ouăle crude pot fi contaminate în special cu Salmonella. Simptomele infecției cu această bacterie includ febră, greață, vărsături, crampe abdominale și diaree. În cazuri rare, crampele pot cauza chiar nașterea prematură. 

Printre alimentele care conțin ouă crude se numără maioneza preparată în casă sau înghețata preparată în casă, diverse prăjituri. 

Și ouăle prăjite insuficient pot fi periculoase. Cele mai multe produse din comerț care conțin ou nu sunt periculoase, ouăle fiind pasteurizate. Consideră ouăle crude alimente interzise în sarcină. Ouăle proaspete pot fi și ele contaminate cu Salmonella, cel mai frecvent incriminate fiind ouăle de rață și gâscă, dar și de găină. Coaja ouălor este întotdeauna potențială purtătoare de microbi.

Alcoolul


Sfatul general este de a evita complet băuturile alcoolice în timpul sarcinii (anumite băuturi alcoolice sunt considerate alimente – vinul și berea). 

Chiar și consumul unei cantități reduse de alcool poate predispune la naștere prematură și la probleme în dezvoltarea creierului bebelușului. 

Nu s-a demonstrat până în prezent dacă există o cantitate sigură de alcool care poate fi consumată în timpul sarcinii.

Alimentele nespălate


În timpul sarcinii este foarte important să minimizezi riscurile de infecție spălând temeinic, decojind sau preparând termic fructele și legumele. Păstrează acest obicei sănătos și după naștere.

Cafeina


S-ar putea să te numeri printre sutele de milioane de oameni care consumă cafea, ceai sau băuturi răcoritoare ce conțin cafeină. 

Femeilor însărcinate li se recomandă să-și limiteze aportul de cafeină la mai puțin de 200 de miligrame pe zi. 

Cafeina se absoarbe foarte rapid și trece ușor în placentă. Pentru că fătul și placenta nu au o anumită enzimă necesară descompunerii cafeinei, niveluri ridicate se pot acumula. 

Astfel, crește riscul de a avea un bebeluș cu o greutate prea mică la naștere. Chiar dacă nu este unul dintre alimentele interzise în sarcină, ai mare grijă să nu depășești limita în ceea ce privește cafeluța zilnică. 

Eventual, dacă poți, renunță de tot la cafea.