Ce este vitamina B12. Ce rol are vitamina B12 si ce beneficii. Surse alimentare de vitamina B12.

Ce este vitamina B12 și pentru ce se folosește. Ce rol are vitamina B12 si ce beneficii aduce sănătății. Surse de vitamina B12


Ce este vitamina B12 și pentru ce se folosește 


Vitamina B12 este o vitamina solubila in apă, ca toate celelalte vitamine din complexul B. Acest lucru înseamnă ca se poate dizolva in apa și poate călători prin sânge. 

Pericolul de intoxicare este mic, deoarece excesul de vitamina este eliminat prin urina.

Trebuie menționat că organismul uman poate stoca o cantitate din vitamina B12 timp de pana la patru ani.

vitamina b12 pt ce se foloseste beneficii contraindicatii

Vitamina B12 este cea mai mare si mai complexa vitamina din punct de vedere structural. 

Aceasta vitamina se găsește in mod natural in produsele de origine animala si poate fi produsa prin sinteza fermentației bacteriene. 

Vitamina B12 este descrisă în literatura de specialitate ca fiind un nutrient fundamental care ajuta la menținerea sănătății nervilor si a celulelor sanguine ale corpului. 

Un alt rol capital al vitaminei B12 este acela ca ajuta la producerea ADN-ului, materialul genetic aflat in toate celulele. In plus, cobalamina ajuta la prevenirea unui tip de anemie numita anemie megaloblastică.

Ce beneficii are Vitamina B12


♦ Vitamina B12 îmbunătățește sănătatea parului, pielii si a unghiilor

Având in vedere rolul vitaminei B12 in producția de celule, persoanele care vor sa aibă parul, unghiile si pielea sănătoase trebuie sa aibă un nivel adecvat al vitamine B12.

De fapt, nivelurile scăzute de B12 pot da naștere unor simptome dermatologice, cum ar fi hiperpigmentare, decolorarea unghiilor, modificări ale parului, vitiligo (depigmentarea pielii in zone diferite) si stomatita angulara (colțuri ale gurii inflamate si crăpate).

♦ Vitamina B12 are beneficii pentru creier și memorie

S-a descoperit ca persoanele cu deficiente de B12, în special cele in vârsta, pot suferi pierderi de memorie. 

Această vitamină din grupul B poate ajuta la prevenirea atrofiei creierului, o problema manifestata prin pierderea neuronilor din creier si adesea asociata cu pierderea memoriei sau dementa.

Suplimentele cu vitamina B12 pot îmbunătăți memoria, chiar si in absenta unui deficit diagnosticat clinic.

♦ Vitamina B12 previne anemia si sprijină producția de eritrocite

Cobalamina este o componenta vitala in procesul de producție a celulelor roșii din sânge. Daca aceasta vitamina este la un nivel mic, globulele roșii nu se mai dezvolta in mod corespunzător.

♦ Vitamina B12 aduce beneficii persoanelor diagnosticate cu depresie

Cobalamina poate fi un real ajutor pentru persoanele cu simptome de depresie. Procesul exact nu este încă pe deplin înțeles. Aceasta vitamina contribuie la sintetizarea si metabolizarea serotoninei, o substanță chimica vitala care poate regla dispoziția.

Prin urmare, cei care au deficiente de cobalamina au niveluri scazute de serotonina si se pot confrunta, astfel, cu stări de depresie. De aceea, studiile susțin administrarea de suplimente cu vitamina B12 pentru îmbunatățirea simptomelor depresiei la persoanele cu deficiente de B12.

Surse alimentare de vitamina B12


Printre cele mai consumate alimente bogate in vitamina B12 se află carnea si lactatele. Nu se găsește de obicei in alimentele vegetale

♦ Alimente bogate in vitamina B12

Printre cele mai cunoscute alimente bogate in vitamina B12 se numără:

- șunca
- carnea de vită
- carnea de pește, in special eglefin si ton
- carnea de porc

Alte alimente bogate in vitamina B12 sunt:

- carnea de pasare de curte
- produsele lactate, cum ar fi laptele, branza si iaurtul
- unele produse nutritive din drojdie
- ouă
- carnea de miel

In plus, unor tipuri de cereale pentru micul dejun si lapte de soia li se adaugă B12.

Cum și de unde cumperi Vitamina B12 la cel mai bun preț


Specialiștii recomandă să cumperi din surse de încredere. Farmaciile și plafarurile online reprezintă o variantă bună, dar doar acele farmacii și plafare online care sunt verificate și care oferă servicii profesionale clienților.