Pe forumuri oamenii apreciază la Dieta indicelui glicemic că este un regim de slăbire echilibrat care permite aportul de proteine, lipide și glucide fără a avea o listă strictă de alimente permise sau interzise.
Înainte să ne facem o părere despre ce este DIETA de slăbire a indicelui glicemic, ce plan alimentar are, ce etape trebuie parcurse să ne lămurim ce este indicele glicemic și de ce este atât de important în procesul de pierdere în greutate.
Indicele glicemic (prescurtat IG) este un sistem care clasifică alimentele bogate în hidrați de carbon (glucide), în funcție de abilitatea acestora de a influența nivelul glicemiei.
Indicele glicemic (prescurtat IG) este un sistem care clasifică alimentele bogate în hidrați de carbon (glucide), în funcție de abilitatea acestora de a influența nivelul glicemiei.
În acest mod, alimentele și băuturile care conțin hidrați de carbon cu absorbție sangvină rapidă după ingestie au un IG crescut.
Cel mai mai rapid aliment din acest punct de vedere este glucoza pură, de aceea indexul ei glicemic este considerat 100.
Atunci când mănânci un aliment care conține glucide, nivelul glicemiei crește. Acest lucru stimulează pancreasul să declanșeze eliberarea de insulină.
Insulina va prelua zahărul excedentar din organism și-l vă stoca în ficat și în celulele organismului.
Cu cât IG este mai ridicat, cu atât răspunsul organismului este mai puternic. Și invers, cu cât indexul glicemic este mai scăzut, cu atât răspunsul organismului este mai slab, progresiv.
Studiile de nutriție au arătat că pentru a slăbi trebuie să alegem alimentele cu index glicemic sub 50.
DIETA de slăbire a indicelui glicemic constă în 2 ETAPE principale
1) Prima etapă a dietei indicelui glicemic
Dieta indicelui scăzut cuprinde două etape, și anume: etapa în care este vorba, în primul rând, de „liniștirea” pancreasului și blocarea cercului insulinodependenței.
Când totul va reveni la normal, poți trece la cea de-a doua etapă a acestei diete de slăbire, prin care să-ți menții greutatea dobândită, etapa în care glucidele vor fi alese în funcție de IG, dar cu o mai mare libertate.
În prima fază a regimului de slăbire trebuie să alegi glucidele cu IG sub 50.
Chiar dacă vei pierde în greutate în primele 2-3 săptămâni, pancreasului îi va lua mai mult timp să-și regăsească funcția normală.
Se impune deci, că această primă fază să dureze minim 3 luni.
Pe parcursul aceste etape sunt interzise glucidele cu IG ridicat. Aceasta deoarece ele sunt responsabile de secreția de insulină, care stă la originea câștigului în greutate.
Astfel trebuie eliminate din alimentație zahărul, bomboanele, dulceața, ciocolata și toate dulciurile.
De asemenea, sunt interzise și băuturile care conțin cofeină, întrucât și ele stimulează secreția de insulină. Așadar, fără cafea, ceai negru sau cola.
Este permis câte un pahar de 250 ml de bere sau vin la prânz sau cină (niciodată dimineața).
2) A doua etapă a dietei indexului glicemic
Pentru a evita reacumularea kilogramelor de care ai scăpat, trebuie să continui să alegi alimentele cu glucide cu IG scăzut (sub 50).
Poți să alegi și glucide cu IG peste 50, doar în anumite condiții. Și anume atunci când le consumi împreună cu legumele.
De exemplu: cartofii fierți (IG = 61) pot fi consumați alături de fasole verde sau roșii.
Dacă ai intenția să consumi, de exemplu, o prăjitură cu mere, începe masa prin a mânca crudități, apoi proteine (carne slabă), pentru că reduc răspunsul glicemic.
Ai voie să-ți permiți și mici „derapaje” de două ori pe săptămână: glucide cu IG cuprins între 55-65. De doua ori pe lună sunt permise alimente cu IG peste 70.
Nu asocia însă niciodată glucide cu IG ridicat cu grăsimi, mai ales saturate.
Poți însă adăuga ulei de măsline sau parmezan peste pastele făinoase.
Trimiteți un comentariu
Trimiteți un comentariu