ALIMENTE pentru IMUNITATE puternică. Rolul alimentație in menținerea imunității.

Cresterea imunitatii rapid ➣ Fructe pentru imunitate ➣ Alimente pentru imunitate puternica ➣ Alimente care cresc imunitatea ➣ Intarirea imunitatii adulti

Alimentele pe care le consumăm pot juca un rol-cheie. Iar un sistem imunitar puternic se construieşte în timp.

Unele substanțe nutritive au proprietatea de a spori imunitatea umană sau, cel puțin, de a stabili o serie de interacțiuni cu aceasta. În acest articol, ne vom face o părere asupra nutrienților care stimulează sistemul imunitar, conform dovezilor științifice.

Imunonutriția este o știință relativ nouă, cu o mulțime de lucruri de descoperit. În ciuda acestui fapt, există deja anumite descoperiri în acest sens. De exemplu, știm deja că există substanțe nutritive care pot modula și stimula sistemul imunitar.

Iată, așadar, ce este recomdandat să mâncăm pentru un sistem imunitar puternic

wiki recomandari cele mai bune alimente pt imunitate la adulti si copii

1) Cereale integrale

Cerealele integrale, dintre care amintim ovăzul, meiul, quinoa, orzul, hrişca, orezul brun şi freekeh sau farik îşi au locul lor bine meritat în topul celor mai bune alimente pentru un sistem imunitar puternic.

Cerealele integrale sunt surse excelente de compuşi vegetali, precum polifenolii, sterolii şi fibrele. 

O alimentaţie bogată în fibre contribuie la buna funcţionare a tractului digestiv şi susţine un bun răspuns imunitar. 

Cerealele integrale oferă, de asemenea, seleniu (care este şi antioxidant), vitamine B şi minerale precum fier, zinc, cupru şi magneziu.

2)  Acizii grasi omega-3

Acești acizi grași reglează sinteza eicosanoizilor care, la rândul lor, acționează ca mediatori ai răspunsului imun. De asemenea, acizi grași au un important efect antiinflamator care servește la contracararea efectului inflamator al acizilor grași omega-6, prezenți în alimentele procesate.

Studiile științifice subliniază importanța menținerii unui aport echilibrat de acizi grași pentru a nu provoca o stare de inflamație.

3) Ovăzul

Un mic dejun format dintr-un bol cu ovăz, la care aţi adăugat seminţe şi fructe de pădure, poate fi un puternic impuls pentru sistemul imunitar. 

O cană de fulgi de ovăz oferă o mulţime de antioxidanţi şi de polifenoli, dar şi 2-3 mg de zinc, ceea ce reprezintă aproape 25% din nevoile zilnice. 

Zincul susţine sistemul imunitar prin limitarea inflamaţiei şi îl ajută să combată infecţiile, stimulând dezvoltarea globulelor albe din sânge. Ovăzul oferă, de asemenea, beta-glucan (un tip de fibre dietetice), care poate ajuta la scăderea colesterolului şi la întărirea sistemului imunitar.

4) Iaurt degresat

Un pahar pe zi poate reduce riscul de a raci. Unii cercetatori cred ca poate stimula sistemul imunitar pentru a lupta impotriva bolilor. De asemenea, contine vitamina D. Studii recente au descoperit o legatura intre nivelurile scazute de vitamina D si un risc crescut de raceala si gripa.

5) Ouăle

Ouăle sunt un aliment hrănitor, un „combustibil” ideal pentru sistemul imunitar, aşadar aveţi grijă să fie parte din dieta personală. 

Majoritatea substanţelor nutritive se găsesc în gălbenuş, dintre acestea amintim vitaminele A, D, zinc şi seleniu. Ouăle sunt o bună gustare proteică, dar pot fi consumate oricând, de la micul dejun până la cină.

6) Spanacul

Cunoscut ca un "super-aliment", spanacul este bogat in substante nutritive. Are acid folic, care ajuta organismul sa produca celule noi, fibre si antioxidanti, cum ar fi vitamina C. Consumati spanac crud sau fiert putin pentru a obtine cele mai multe beneficii.

7) Broccoli

Broccoli face parte din categoria legumelor crucifere bogate în nutrienţi. 

Broccoli conţine cantităţi mari de vitamine A, C şi E. Consumul de broccoli crud aduce un aport mare de vitamina C, iar gătitul eliberează mai multă vitamina A.