5 porții de Fructe și Legume egal un risc mai mic de deces legat de cancer

Aportul zilnic de 5 porții de fructe și legume a fost asociat cu un risc mai mic de deces legat de cancer, boli cardiovasculare sau boli respiratorii.

Deci, care este combinația optimă de fructe și legume pentru o dietă sănătoasă? 

Nutriționiștii au recomandat mereu o dietă echilibrată pentru a oferi organismului nutrienții corespunzători pentru a rămâne sănătos. 

Componentele principale ale acestei diete includ legume, fructe, cereale, proteine ​​și lactate.

Un studiu recent realizat de cercetători de la Școala de Sănătate Publică Harvard TH Chan din Boston, MA, oferă dovezi suplimentare pentru orientările dietetice actuale și cnstată că consumul a cel puțin 2 fructe și 3 porții de legume zilnic poate reduce riscul atât a morții legate de boală, cât și a morții din toate cauzele.

mananca 5 portii de Fructe si Legume ca sa nu te îmbolnăvești de cancer

Rezultatele studiului au arătat că un aport crescut de fructe și legume este asociat cu un risc mai mic de deces, inclusiv decesul cauzat de cancer, boli de inimă sau boli respiratorii.

În plus, cercetătorii au văzut cel mai mic risc de deces la un prag de 5 porții combinate, dincolo de care nu a existat niciun beneficiu aparent asupra riscului.

Aceste rezultate indică valoarea nutrițională a acestor alimente. 

De exemplu, un consum mai mare de fructe și legume crește aportul de potasiu și de activitate antioxidantă, care se leagă de tensiune arterială scazută și respectiv funcția pulmonară îmbunătățită.

Cercetătorii au observat tendințe cu un risc redus de deces pentru verdeața cu frunze și alimentele bogate în vitamina C și beta-caroten. Fructele și legumele care se încadrează în aceste categorii includ spanac, varză, morcovi și citrice.

În schimb, ei nu au identificat nicio tendință pentru sucurile de fructe sau legumele cu amidon, cum ar fi cartofii și mazărea.

Concluziile acestui studiu sunt conforme cu liniile directoare generale actuale privind consumul a cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi. În plus, oferă o perspectivă suplimentară asupra specificităților și beneficiilor aportului de fructe și legume.
kitunghii.ro


Trimiteți un comentariu