Ce sunt STĂRILE de SPIRIT și prin ce diferă de EMOȚII

WIKI: Stările de spirit pot fi înțelese în termenii acelorași mecanisme cerebrale ca și emoțiile.

Stările de spirit sunt diferite de emoții prin 3 aspecte principale. În primul rând, dispozițiile tind să fie de lungă durată, timp de ore sau zile, în timp ce o emoție poate dura doar câteva minute. 

În al doilea rând, emoțiile sunt despre ceva specific, cum ar fi o persoană sau o situație, dar stările de spirit sunt mult mai difuze, fără obiect identificabil. O dispoziție este un sentiment general, nu o reacție la o anumită situație. 

În al treilea rând, stările de spirit nu sunt la fel de intense ca emoțiile, care pot fi sentimente puternice, cum ar fi euforia, teroarea sau disperarea. 

În schimb, este posibil să nu fii conștient de faptul că ești într-o dispoziție bună sau proastă până când nu reflectezi la răspunsul tău la situații.

Stările de spirit și emoțiile sunt legate. Când ești într-o dispoziție proastă, ești înclinat să ai emoții negative, cum ar fi să fii trist, furios sau să îți fie frică de ceva. 

wiki definistie ce sunt starile de spirit si prin ce difera de emotii

Dar când ești într-o dispoziție bună, ești înclinat să ai emoții pozitive, cum ar fi să fii fericit sau plin de speranță în legătură cu ceva. Deci natura emoțiilor ar trebui să ne informeze despre natura stărilor de spirit.

A fi într-o dispoziție înseamnă a avea procese care se desfășoară în corpul tău și în inconștientul creierului tău, evaluări ale situațiilor, care împreună produc anumite tipuri de emoții ca răspuns la anumite tipuri de situații. 

De exemplu, dacă sunteți într-o dispoziție bună, atunci fiziologia și gândirea de bază funcționează în moduri care vă înclină să interpretați pozitiv situațiile noi. 

Mai precis, dacă aveți unele dintre caracteristicile fiziologice ale emoțiilor bune, cum ar fi ritmul cardiac stabil, ritmul respirator și nivelul de cortizol și dacă ați făcut evaluări în mare parte pozitive despre lucruri, atunci aceste procese de fundal reprezentate în creierul dvs. vă vor face mai probabil să răspundă la situații noi cu emoții pozitive.

Conform teoriei indicatorului semantic a emoțiilor , emoțiile sunt modele de declanșare în grupuri mari de neuroni care integrează reprezentări neuronale ale situațiilor, evaluări cognitive ale acelor situații și modificări fiziologice.

De exemplu, să fii fericit că ești în vacanță este un proces cerebral care leagă împreună reprezentările tale neuronale ale (1) vacanței, inclusiv cuvinte și imagini, (2) aprecierea că vacanța îți îndeplinește obiectivele, cum ar fi distracția, și (3) modificări ale corpului, cum ar fi creșterea ritmului cardiac și scăderea cortizolului.
noriel.ro