ZINCUL eficient pentru prevenirea Răcelilor și a bolilor asemănătoare Gripei

Trimiteți un comentariu
Beneficiul ZINCULUI in prevenirea răcelilor și a bolilor asemănătoare gripei este un fapt sustinut de mai multe studii stiintifice.

Publicat în noiembrie 2021 în BMJ Open, un studiu a analizat eficienta zincului pentru prevenirea sau tratarea răcelilor și a bolilor asemănătoare gripei. 

Cercetătorii au revizuit mai mult de 1.300 de studii anterioare și au restrâns analiza la 28 de studii bine concepute, care au inclus peste 5.000 de subiecți de studiu. Iată ce au găsit:

• Zincul pentru prevenirea răcelilor și a bolilor asemănătoare gripei:

În comparație cu placebo, suplimentele de zinc sau sprayul nazal cu zinc sunt asociate cu mai puține infecții ale căilor respiratorii superioare. Efectul estimat a fost modest: aproximativ o infecție a fost prevenită la fiecare 20 de persoane care au folosit zinc. Puterea dovezilor pentru aceste constatări este considerată scăzută.

wiki dovezi stiintifice eficienta zincului tratamentul racelii si gripei

Câteva studii sugerează că efectele preventive au fost cele mai mari pentru reducerea simptomelor severe, cum ar fi febra și boala asemănătoare gripei. Este de remarcat faptul că studiile nu au confirmat dacă participanții au avut infecții gripale.

Mici studii de expunere intenționată la virusul răcelii au descoperit că zincul nu a prevenit răceala.

• Pentru tratarea răcelilor și a bolilor asemănătoare gripei:

Comparativ cu placebo, cei care au luat zinc au avut simptome dispar cu aproximativ două zile mai devreme. Studiul a estimat că din 100 de persoane cu infecții ale căilor respiratorii superioare, încă 19 persoane și-ar fi revenit complet până în ziua a șaptea datorită tratamentului cu zinc. 

Unele măsuri ale severității simptomelor au fost mai mici pentru cei tratați cu zinc (față de placebo): în ziua a treia a infecției, cei care au luat zinc au avut simptome mai ușoare. În plus, a existat un risc cu 87% mai mic de simptome severe în rândul celor care au luat zinc. 

În timp ce aceste descoperiri sugerează o promisiune în ceea ce privește capacitatea zincului de a preveni sau tempera bolile de răceală și gripă, iată și alte puncte de luat în considerare:

Efecte secundare. Efectele secundare au apărut mai des la cei care au luat zinc (față de placebo), inclusiv greață și iritație a gurii sau a nasului. Din fericire, niciunul nu era serios. Dar ar putea fi suficient de deranjante pentru ca unii oameni să nu mai folosească zinc.

Deficit de zinc. Subiecții studiului fie au avut niveluri normale de zinc, fie au fost considerați puțin probabil să aibă deficit de zinc. Există o mare diferență între a lua un supliment de zinc pentru a preveni sau a trata infecțiile respiratorii și a-l lua pentru că organismului tău îi lipsește suficient mineral. 

Deficiența de zinc este mai probabilă în rândul persoanelor cu o nutriție proastă sau cu afecțiuni digestive care interferează cu absorbția mineralelor; necesită suplimentare pentru a evita complicațiile grave, cum ar fi afectarea funcției imunitare și vindecarea slabă a rănilor.

Doze sau tipuri diferite. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina cel mai bun mod de a lua zinc.


Trimiteți un comentariu