5 lucruri despre Hipertensiune Arterială pe care toată lumea trebuie să le știe

Cinci fapte interesante despre hipertensiune arterială pe care toată lumea ar trebui să le cunoască

Unul din patru bărbați și una din cinci femei suferă de hipertensiune arterială
, afecțiune în care vasele de sânge se confruntă în mod constant cu o presiune crescută, ceea ce crește serios riscul apariției diverselor patologii. 

Acum, când toată lumea se confruntă cu un stres sever, este deosebit de important să nu uiți de sănătatea ta și să-ți controlezi tensiunea arterială.

1. HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ ESTE DIN CE ÎN CE MAI RASPANDITA LA TINERI

Astăzi nu este neobișnuit ca această boală să se dezvolte la persoanele cu puțin peste 30 de ani. Hipertensiunea arterială este foarte insidioasă, iar pacientul se poate simți grozav mulți ani și nici măcar să nu fie conștient de problemele de presiune. 

Pentru a detecta hipertensiunea la timp și pentru a începe tratamentul în timp util, este suficient să măsori presiunea cel puțin o dată la șase luni, începând de la vârsta de 25 de ani.

hipertensunea curiozitati informații ce nu știai

2. 120/80 NU ESTE ÎNTOTDEAUNA NORMA

Astăzi, limita presiunii superioare (sistolice) este considerată a fi de 120 mm Hg. Cu cât este mai mare, cu atât este mai greu pentru inimă să pompeze sângele. Excesul de presiune susținut semnalează hipertensiune arterială.

Oamenii de știință au stabilit că pentru femei, pragul pentru presiunea superioară normală a fost mai mic decât pentru bărbați - 110 mmHg. comparativ cu 120 mmHg. Depășirea acestui nivel a fost asociată cu riscul de a dezvolta orice patologie cardiovasculară. De asemenea, s-a constatat că femeile au un prag de tensiune arterială mai scăzut în raport cu riscul fiecărei boli cardiovasculare specifice.

3. ABUZUL DE SARE ESTE UN FACTOR DE RISC PUTERNIC

Există o credință larg răspândită că dezvoltarea hipertensiunii arteriale este afectată în primul rând de ereditatea slabă și stresul prelungit. Factorul ereditar joacă un rol, asta e sigur. 

Dar în sine, o predispoziție ereditară la hipertensiune arterială nu înseamnă că o persoană se va îmbolnăvi cu siguranță. Stresul acționează adesea ca un detonator, declanșând dezvoltarea hipertensiunii. Cu toate acestea, chiar și condițiile ideale de viață nu scutesc o persoană de alți factori de risc serioși.

Unul dintre ele este abuzul de sare. Puțini oameni știu că, chiar și fără a adăuga sare pe mâncare intenționat, consumăm sare de masă de trei ori mai mult decât cantitatea de care avem nevoie. 

Excesul de sodiu în organism contribuie la retenția de apă în vasele de sânge. Acest lucru crește volumul de muncă asupra inimii și vaselor de sânge și, în timp, poate duce la o creștere persistentă a tensiunii arteriale.

4. HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ POATE DUCE LA PROBLEME DE MEMORIE ȘI DE GÂNDIRE

Anul trecut, oamenii de știință brazilieni au analizat datele dintr-un studiu amplu al funcției cognitive, care a inclus peste 7.000 de oameni. Toți voluntarii au trecut teste de memorie, fluență, atenție și concentrare.

Oamenii de știință se așteptau ca riscul de afectare cognitivă și demență să fie mai mare la persoanele care au avut hipertensiune mai mult timp. Cu toate acestea, ei au descoperit că accelerarea pierderii memoriei și declinul gândirii nu depind de vârsta la care a început hipertensiunea și de cât a durat aceasta. 

Deficiența cognitivă a progresat atât la participanții cu vârsta sub 55 de ani (în studiu au fost grupați în grupa de vârstă mijlocie), cât și la persoanele în vârstă. În plus, la persoanele cu pre-hipertensiune apare deteriorarea cognitivă: presiunea sistolică de la 121 la 139 mmHg. și diastolice de la 81 la 89 mm Hg.

5. SIMPTOMELE HIPERTENSIUNII ARTERIALE LA FEMEILE SUB 60 DE ANI SUNT ADESEA CONFUNDATE CU MENOPAUZA.

Recent, există din ce în ce mai multe dovezi că pericolul hipertensiunii arteriale pentru femei este mult subestimat. Experții de la Societatea Europeană de Cardiologie au afirmat că până la 50% dintre femeile în vârstă suferă de hipertensiune arterială, pe care medicii o atribuie adesea factorilor hormonali și stresului legați de vârstă.

În același timp, hipertensiunea arterială la femei este mult mai dificil de tratat decât la bărbați și reprezintă o amenințare pentru dezvoltarea unor afecțiuni periculoase, inclusiv accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă.
noriel.ro