5 TIPURI de MANIPULARE psihologică. emoțională și cum să reziști acestor metode

Rezumat: cele 5 tipuri de manipulare emoțională, fraze de manipulare, metode de manipulare psihologica, tehnici de manipulare emoțională, exemple de manipulare și tipuri de manipulatori

Distingerea manipulării emoționale nu este întotdeauna ușoară. Unele persoane percep metodele de manipulare psihologică a fi drept complimente și cereri inofensive. Am rugat un psiholog să-ți spună cum să înțelegi că vor să profite de tine și cum să-i reziști.

Manipularea este presiunea conștientă sau inconștientă atunci când o persoană folosește vulnerabilitățile psihologice ale alteia. De obicei face asta pentru a-și satisface propriile dorințe. 

Manipulatorul nu ia în considerare nevoile emoționale ale celuilalt. Egalitatea în relații se evaporă din cauza manipulării, ceea ce duce la distrugerea lor. Unele manipulări par destul de inofensive. Le putem folosi fără să ne dăm seama că rănim relația.

exemple de tehnici de manipulare emoțională si cum sa le rezisti

Cinci tipuri de manipulare emoțională, psihologică

1. Manipularea sentimentului de iubire: „Dacă nu faci ceva, nu mă iubești!

Cum să răspunzi: „Nu pot face ceea ce îmi ceri pentru că... Dar asta nu înseamnă că nu te iubesc.”

2. Manipularea vinovăției și a milei: „Ce fel de persoană ești dacă nu vrei să mă ajuți?”

Cum să răspunzi: „Sunt o persoană bună. Refuzul meu nu înseamnă altceva. În acest moment, nu pot (sau nu vreau) să ajut pentru că...”

3. Manipularea simțului datoriei: „Am investit atât de mult în tine, trebuie să faci ceea ce spun eu”

Cum să răspunzi: „Nu ți-am cerut să faci atât de multe pentru mine. A fost alegerea ta. Nu am fost de acord că ți-aș fi dator pentru asta.”

4. Manipularea incertitudinii: „Am mai multă experiență, știu mai bine”

Cum să răspunzi: „Experiența și vârsta nu joacă un rol în această situație. Am argumente clare în apărarea poziției mele.”

5. Manipulări asupra sentimentului de mândrie: „Te rog să-mi faci un raport, ești atât de inteligentă și de înțelegătoare”

Cum să răspunzi: „Da, sunt inteligentă și receptivă. Dar nu este de datoria mea să fac raportul altcuiva, așa că voi refuza!”

De reținut! Manipularea afectează o persoană în moduri diferite. Manipularea funcționează dacă o persoană nu are încredere în sine, încearcă prea mult să-i mulțumească pe alții și nu reușește să-și apere limitele.

Când un manipulator încearcă să demonstreze că sunteți o persoană rea și nedemnă, stima de sine sănătoasă va ajuta să rezistați. Învață să-ți observi punctele forte și îți amintești de ele mai des.
noriel.ro