Sumar articol: Regim alimentar gastrita cu helicobacter pylori , Cel mai bun tratament pentru gastrita, Ce sa mananci dimineata daca ai gastrita, Fructe permise in gastrita, Cat timp se tine regim pentru gastrita
Reguli de nutriție pentru gastrită
Alimentatia este unul dintre cele mai importante elemente în tratamentul cu succes al gastritei. Dieta pentru gastrită trebuie făcută de un medic, în funcție de tipul de gastrită, stadiul acesteia, starea generală de sănătate a pacientului, vârsta acestuia și o serie de alte caracteristici.
Există câteva reguli nutriționale importante pentru gastrită, care trebuie respectate cu strictețe.
Regula principală este că alimentele trebuie mestecate bine. Procesul de digestie începe deja în cavitatea bucală, unde alimentele sunt zdrobite și parțial digerate de enzime. Dacă alimentele nemestecate intră în stomac, acestea pot irita mucoasele.
Cu această patologie, trebuie să refuzați să mâncați „hrană uscată”. Trebuie să aveți grijă la biscuiți, și alte alimente tari și uscate pentru a evita iritarea mucoasei gastrice. Mâncarea trebuie să fie moale și caldă.
DIETA in GASTRITA - PLAN ALIMENTAR ZILNIC
În patologiile inflamatorii ale tractului gastrointestinal, dieta este extrem de importantă - numărul de mese și timpul de aport. Uita de 2-3 mese pe zi. Cu gastrită, nu poți mânca atât de rar. Medicul va recomanda sa mananci de cel putin 5 ori pe zi. Aceasta înseamnă că pe lângă micul dejun, prânz și cină, vor mai exista cel puțin 2 mese.
În același timp, compoziția (proteine, grăsimi, carbohidrați) a alimentelor ar trebui să fie aproximativ aceeași. Cu alte cuvinte, dacă o persoană mănâncă ouă dimineața, cel mai bine este să nu intrerupa acest obicei alimentar.
Dieta zilnica in gastrita: meniu pentru saptamana
În cursul acut al bolii în prima zi, o persoană nu are aproape pofta de mâncare din cauza durerii și a greaței. În prima zi de gastrită acută, este mai bine să vă abțineți de la mâncare. Sunt permise băuturile calde (apă, ceai).
Deja din a doua zi cu gastrită acută, pacientului i se arată tabelul nr. 1A. Această dietă permite alimente lichide, piure de cartofi și carne, supă cu cereale, supe de lapte, ouă fierte moi, precum și jeleu, jeleu și miere. Toate alimentele sunt fierte sau fierte la abur. O astfel de mâncare va aduce cele mai puține probleme mucoasei gastrice.
În formă acută, legumele și fructele crude, bulionul de carne, produsele de patiserie, dulciurile, brânza și cafeaua nu sunt recomandate. Aportul de sare ar trebui să fie limitat (sarea de masă îmbunătățește secreția de suc gastric) și este mai bine să o abandonați cu totul pentru perioada de tratament. De asemenea, nu puteți mânca condimente, mâncăruri picante și acre. Mâncarea trebuie să aibă gust neutru.
Exemplu de meniu pentru saptamana:
• Mic dejun - terci lichid cu unt. Sunt permise toate tipurile de cereale, cu excepția meiului.
• Gustare - brânză de vaci.
• Pranz - cotlet cu legume inabusite, compot.
• Gustare - ou fiert moale.
• Cina - pește facut la abur, ceai.
• Înainte de a merge la culcare - un pahar de lapte.
De regulă, un astfel de meniu pentru gastrită trebuie menținut câteva zile, cât durează perioada acută a bolii. După stabilizarea situației, nu ar trebui să anulați meniul de dietă. O dietă și un meniu suplimentar vor ajuta medicul să se elaboreze pe baza dinamicii recuperării.