Mănâncă pentru a dormi. Ce alimente îmbunătățesc somnul.

Importanța somnului în viața noastră este greu de supraestimat. Datorită lui, corpul nostru se odihnește, sistemul hormonal este echilibrat, metabolismul este normalizat, toate sistemele sunt reglate, ajung la o stare sănătoasă. 

Se știe de mult că, dacă vrei să slăbești, să-ți ajustezi dieta, să o faci mai sănătoasă, atunci primul lucru la care trebuie să fii atent este modelul tău de somn. Dacă nu dormi suficient, atunci mănânci mai mult, de multe ori mănânci în exces și nu poți pierde în greutate - adică doar îți înrăutăți sănătatea. 

Iata câteva informații despre modul în care nutriția afectează somnul și ce alimente trebuie să mănânci pentru a-ți îmbunătăți somnul, a face mai ușor să adormi și să dormi suficient.

Principalele vitamine și minerale care afectează calitatea somnului sunt fierul și zincul. „Vitamina B, vitamina D, vitamina E, calciul, magneziul, fierul, melatonina, aminoacidul triptofan sunt foarte importante pentru somn.

Deficiențele de vitamine și minerale pot duce la tulburări de somn. Vitamina D, de exemplu, are un efect relaxant, este implicată în producerea de serotonine (hormonul „fericirii”). Iar magneziul este necesar pentru sinteza melatoninei, prehormonul somnului.

Se crede că alimente precum bananele, migdalele și laptele au un efect favorabil asupra somnului. Acestea contin o cantitate destul de mare de magneziu si triptofan (un aminoacid necesar pentru sinteza serotoninei si melatoninei). 

ce alimente trebuie sa mamanci ca adormi repede si sa dormi bine

Melatonina naturala se mai gaseste in roșii, ghimbir, mentă, ceai verde, banane, varză de Bruxelles

De asemenea are sens să consumi o cantitate mică de miere înainte de culcare, ceea ce afectează sistemul de reglare a insulinei, care îmbunătățește metabolismul triptofanului.

Unii experți consideră că dieta este chiar mai importantă decât concentrarea sporită asupra alimentelor cu triptofan sau melatonină.

Cu o alimentatie echilibrata, in lipsa unor diete stricte, starile de carenta sunt rare. Mult mai important în lumea modernă urbanizată este nivelul de iluminare, mai ales în spectrul albastru. 

Prin lupta împotriva iluminatului excesiv trebuie să începem lupta împotriva somnului prost. Cu cel puțin o oră înainte de culcare, merită să limitați munca cu un computer, gadgeturi, vizionarea emisiunilor TV. Lumina suprimă producția de melatonină și perturbă somnul.