Treceți la conținutul principal

CUM SĂ-ȚI PĂSTREZI OCHII SĂNĂTOȘI. SFATURI DE LA UN EXPERT.

Există multe simptome care indică faptul că trebuie să consultați imediat un medic oftalmolog, dar în acest articol ne vom axa asupra câtorva reguli simple care să ne mențină ochii sănătoși.

Unele boli oculare, cum ar fi glaucomul și cataracta, se bazează pe aceiași factori de risc la debutul lor ca și bolile cardiace și vasculare, diabetul zaharat și multe altele. În centrul modificărilor se află o dereglare a microcirculației și a disfuncției endoteliale, adică modificări ale vaselor. 

Starea capilarelor, arterelor, venelor determină sănătatea ochilor.

Prin urmare, sfaturile de bază pentru menținerea sănătății ochilor fac parte din regulile de prevenire a bolilor cronice majore.

1. Fii activ/activă fizic

Orice plimbare fezabilă, un mic alergat, treburile casnice, grădinăritul vor avea un efect benefic asupra stării ochilor. 

Cu toate acestea, activitatea fizică ar trebui să fie regulată. Este greșit dacă stai întins pe canapea toată săptămâna sau te uiți la televizor într-un fotoliu și apoi încerci să recuperezi timpul pierdut cu o doză șoc de activitate fizică. Lăsați ca activitatea fizică să fie scurtă, dar regulată.

sfaturi recomandari pentru ochi sanatosi si frumosi


2. Lasă-ți ochii să se odihnească

Acest lucru este valabil mai ales pentru cei a căror activitate este legată de computer. 

Există regula „20-20-20”. Aceasta înseamnă că după fiecare 20 de minute de lucru trebuie să luați o pauză de 20 de secunde și să priviți obiecte îndepărtate la cel puțin 20 de picioare (6 metri) distanță.

3. Preveniți infecțiile oculare

Spălați-vă des pe mâini, scăpați de obiceiul de a vă atinge constant ochii.

Scamele poate intra accidental în ochi, se poate bloca pe gene și poate provoca inflamații. Prin urmare, când vii de pe stradă, spală-te pe mâini, spală-te pe față și usucă-ți ochii cu un prosop fără scame.

4. Purtați ochelari de soare

Desigur, în primul rând trebuie purtați atunci când soarele strălucește puternic afară. În astfel de situații, ochelarii de soare sunt obligatorii. Nu uita să îi iei cu tine în vacanță. Alege ochelari care blochează până la 100% din radiațiile UV.

Ochelarii pot acționa și ca o barieră pentru a preveni deteriorarea mecanică a ochilor. Dacă planificați orice activitate care este asociată cu un risc de rănire, asigurați-vă că purtați ochelari de protecție.

5. Fii atent la dieta ta

Menținerea sănătății ochilor poate fi susținută de un număr mare de legume și fructe introduse în dieta zilnică. 

Preferați legumele și fructele de culoare verde închis, galben și portocaliu: conțin vitaminele A și C, care ajută la menținerea vederii. În plus, legumele conțin luteină - o componentă indispensabilă a funcționării normale a ochilor.

În plus, o dietă bogată în acizi grași omega-3 ar trebui să devină norma. Omega 3 se găsește în peștele oceanic, fructe de mare, diferite soiuri de ulei de măsline.

6. Renunță la fumat

Cei care fumează, să se lasă. Nefumători, să nu înceapă niciodată. 

Nicotina și alte componente ale tutunului conținute în țigări și fum afectează negativ funcția vaselor de sânge și, în special, stratul lor interior, endoteliul.
MAI POTI CITI