Wiki Meditația Creștină Ortodoxă ce este și cum se practică

Ce este meditația creștină, cum se practică meditația creștină, beneficii spirituale ale meditației creștine, este periculoasă meditația creștină

Cele mai multe elemente încadrabile în fazele unei "meditați creștine", dacă s-ar putea folosi aceasta denumire, le găsim in isihasmul ortodox în ”Rugăciunea inimii”. 

În tradiţia creştină, scopul practicilor contemplative (termen mai potrivit uneori de scriere decât meditație) este, s-ar putea spune, purificarea morală şi o înţelegere mai profundă a Bibliei și o apropiere mai mare de Dumnezeu / Cristos. 

Iată câteva dintre practicile meditativ / contemplative creştine:

1. Rugăciunea contemplativă  este o practică  care implică, de obicei, repetarea în tăcere, concentrați şi cu evlavie, a unor cuvinte sau fraze din textele sacre.

Rugăciunea contemplativă este practica spirituală a concentrării minții asupra lui Dumnezeu prin repetarea continuă a unui cuvânt sau propoziție sacră. 

Este să intri într-o stare interioară de comuniune cu Dumnezeu. Este, de asemenea, cunoscută sub numele de rugăciune de respirație, rugăciune de ascultare și meditație de rugăciune.

pareri meditatia crestina ortodoxa cum se face si ce rezultate are

2. Lectura contemplativă sau pur şi simplu “contemplare” care implică reflectarea internă, profundă, asupra învățăturilor şi evenimentelor din Biblie.

Lectura contemplativă presupune citirea Bibliei sau a textelor de la sfinții creștini și a reflectării profunde asupra semnificației cuvintelor. 

Lectura contemplativă este procesul de concentrare deliberată asupra gândurilor specifice (cum ar fi un pasaj biblic) și reflectarea asupra semnificației lor în contextul iubirii lui Dumnezeu. 

Prin urmare, această tehnică spirituală implică utilizarea propriilor facultăți de raționament și imaginație pentru a spori relația personală bazată pe dragostea lui Dumnezeu care marchează comuniunea creștină.

3. “Stând alături de Dumnezeu” este o meditație tăcută, precedată, de obicei, de contemplare sau lectură, în care ne concentrăm mintea, inima şi sufletul asupra prezenţei lui Dumnezeu.

În practica “Stând alături de Dumnezeu” mintea și imaginația și alte facultăți sunt angajate activ într-un efort de a înțelege relația noastră cu Dumnezeu. 

În contemplarea tăcută - sau „a sta cu Dumnezeu” - activitatea mentală este suspendată, astfel încât contemplarea a fost descrisă ca „o privire a credinței”, sau „o iubire tăcută”.

Această stare poate fi, de asemenea, practicată în mod conștient, concentrându-vă toată mintea, inima și sufletul în gândul lui Dumnezeu și în sentimentul prezenței iminente a lui Dumnezeu. 

Aceasta în sine este o practică a meditației apropiată de metodele orientale care implică un tip de „atenție concentrată”, în care orice altceva este lăsat deoparte și numai Dumnezeu este gândit și simțit.

4. Rugăciunea lui Iisus sau rugăciunea mintii

Aceasta este invocarea Persoanei lui Dumnezeu Care S-a facut om, Iisus Hristos, Mantuitorul si Izbăvitorul lumii. Așadar Rugăciunea lui Iisus este mai mult decat o metoda sau tehnica. 

Ea poate fi traita numai intr-un anumit context; separata de acest context, Rugăciunea lui Iisus isi pierde sensul. 

Contextul Rugăciunii lui Iisus este înainte de toate un context de credință. Invocarea numelui lui Iisus presupune ca cel care se roagă sa creadă in Iisus Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu si Mântuitor. 

Dincolo de repetarea cuvintelor rugăciunii trebuie sa existe credința vie in Domnul Iisus - in ceea ce El este si in ceea ce a facut pentru mântuirea noastră.