Treceți la conținutul principal

Ce să faci dacă Stresul provoacă probleme cu alimentația. Ori slăbești, ori te ingrasi.

Cum afectează stresul comportamentul alimentar. Cum să rezolvi problemele alimentare din cauza stresului.

Totul ține de hormonii pe care corpul nostru îi produce. Și aici există două opțiuni pentru desfășurarea evenimentelor.

Prima este scăderea apetitului. Sistemul nervos semnalează glandele suprarenale, iar acestea încep să producă epinefrină sau adrenalină. Acest hormon declanșează răspunsul de luptă sau fugă al organismului, o stare fiziologică care întrerupe temporar nevoia de hrană.

A doua situatie este creșterea apetitului. Dacă stresul persistă, glandele suprarenale eliberează un alt hormon, cortizolul, care crește dorința de a mânca. 

Cu un rezultat favorabil, nivelul cortizolului scade cu o scădere a intensității emoțiilor. Dar dacă experiențele nu duc nicăieri, hormonul rămâne în concentrație mare, iar mestecăm la nesfârșit gogoși, paste și fast-food.

remedii pentru stresul care te ingrasa


Stresul afectează și preferințele gustative . În perioadele emoționale dificile, avem mai multe șanse să alegem alimente bogate în grăsimi sau zahăr. Destul de ciudat, astfel de feluri de mâncare au un efect calmant asupra noastră - credem că reduc stresul.

Cum să rezolvi problemele alimentare din cauza stresului

• Determinați cauza anxietății

Orice stres are intotdeauna un declansator - ceva care ne aduce la un punct de fierbere, dupa care ajungem la o cutie de ciocolata sau o indepartam. 

De îndată ce apar astfel de impulsuri, trebuie să te oprești și să analizezi situația, să înțelegi ce s-a întâmplat exact și de ce te-ai dezvoltat sau, dimpotrivă, ți-ai pierdut pofta de mâncare.

• Meditati

Când mănânci în exces sau mănânci insuficient, primul lucru de făcut este să faci față stresului, iar meditația este ideală pentru asta.

Meditația Mindfulness: O modalitate dovedită de cercetări de a reduce stresul, anxietatea și depresia și chiar ajută la gestionarea durerii cronice și a oboselii. În plus, meditația regulată face posibil să fii mai conștient de corpul tău și să-ți alegi dieta cu înțelepciune.

• Faceti miscare

Pentru mulți, sportul este ultimul lucru pe care doresc să-l facă atunci când sunt stresați. Cu toate acestea, nu este mai puțin decât meditația ajută la reducerea anxietății. 

Chiar și un mic exercițiu ne-ar putea face mai fericiți . Oamenii care fac sport cel puțin 10 minute pe zi sunt mult mai fericiți decât cei care nu fac deloc mișcare. Nu trebuie să faceți antrenament de forță - încercați yoga, Pilates sau tai chi tradițional chinezesc .

• Dormiti in mod sanatos

Somnul sănătos elimină stresul. Și dacă nu există stres, atunci nu există supraalimentare sau subalimentare emoțională. 

Somnul îmbunătățește atenția, face starea de spirit mai echilibrată și ajută la luarea unor decizii mai echilibrate.

De cât somn avem cu adevărat nevoie? 7-9 ore în fiecare noapte.
MAI POTI CITI