Trebuie să începeți să construiți o stime de sine ridicată la copii cât mai devreme și să o faceți în mod consecvent și sincer.
Ideile lor despre ei înșiși se formează pe baza comunicării cu noi și cu alți oameni. Cu cât această comunicare este mai susținătoare și mai pozitivă, cu atât copiii noștri devin mai perseverenți și mai încrezători în sine.
Iata așadar, câteva fraze motivaționale, cuvinte de ințelepciune pe care sa le repeți mai des copiilor tai.
1. Ai ceea ce este nevoie pentru a avea succes
Înțelegerea conceptului de succes ca rezultat direct al efortului și al hotărârii apare la copii destul de devreme. Stima de sine sănătoasă este armura care protejează copilul de dificultățile care îl așteaptă în lume.
Trebuie să creștem copiii astfel încât să-și cunoască punctele forte și punctele slabe și să se iubească pe ei înșiși.
În acest caz, copiii noștri vor fi mai ușor să facă față conflictelor și să reziste negativității. Convingerea copilului că are tot ce îi trebuie pentru a reuși îl ajută să fie mai optimist cu privire la viață și la ceea ce urmează.
2. Sunt aici cu tine și te ascult.
Este foarte important să-i ascultăm pe copii, astfel încât să înțeleagă că ne interesează ceea ce au de spus.
Ascultând, avem ocazia să ne uităm în lumea lor interioară și să începem o conversație reciproc plăcută , în care atât părintele, cât și copilul își simt valoarea.
Pentru a evita neînțelegerile, este util să le repetăm încă o dată copiilor ceea ce am auzit din cuvintele lor și să ne asigurăm că am înțeles totul corect.
Dacă da, putem încuraja, ghida și lăuda copilul. O conexiune negativă apare atunci când nu se simte important, deoarece a fi auzit este componenta principală a simțirii propriei valori.
3. Te iert - nu trebuie sa fii perfect
Niciunul dintre noi nu este perfect. Nu există părinți ideali . Cu toții spunem ceea ce gândim și facem ceea ce nu ar trebui. Cu toții pierdem timpul, încălcăm promisiunile, uităm ceva important și facem multe alte greșeli.
Trebuie să ne amintim de toate acestea atunci când creștem copii pentru a le oferi posibilitatea de a fi oameni obișnuiți.
4. Am greșit, scuze, ai avut dreptate
Trebuie să fim suficient de deschiși și încrezători pentru a admite că greșim în fața copiilor noștri. Așa arătăm că suntem oameni și nici perfecți. Ar trebui să le exprimăm simpatie dacă au suferit din cauza greșelii noastre.
Când suntem sinceri și modești în relațiile cu copiii, arătăm că perfecțiunea este de neatins – nici pentru ei, nici pentru noi. Pentru a-și recunoaște propria imperfecțiune, părinții trebuie să fie sinceri.
5. Sunt mândru de tine
Copiii au nevoie de sprijin și aprobare absolută pentru a-și dezvolta o stima de sine sănătoasă . Au mare nevoie de ea.
Părinții sunt primii pe care copiii doresc să-i impresioneze. Aproape tot ceea ce fac copiii, ei fac pentru a obține dragostea și acceptarea noastră.
Da, mulți părinți le spun copiilor că sunt mândri de ei, dar cantitatea, calitatea și sinceritatea acestor cuvinte sunt importante. La fel și îmbrățișări, dragoste și prezență lângă copii.
Trimiteți un comentariu
Trimiteți un comentariu