Treceți la conținutul principal

RAR a anunțat de când ANVELOPELE de iarnă sunt OBLIGATORII anul acesta

Când devin cauciucurile de iarnă obligatorii

Printr-un mesaj posta pe rețelele de socializare, RAR atenționează asupra faptului că legea nu prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să ducă la schimbare cauciucurilor.

Anvelopele de iarnă sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări.

Sancțiunea pentru lipsa anvelopelor (iarnă sau vară) adecvate, în condițiile specificate în lege, se pedepsește cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului.

de cand sunt obligatorii anvelopele de iarna anul acesta

De asemenea, Registrul Auto Român precizează că denumirea cauciucuri “all seasons” este una strict comercială, folosită de producătorii de anvelope, dar care NU are un corespondent în legislația națională a României. 

Indiferent care este denumirea comercială a unui cauciuc, dacă acesta este inscripționat cu literele M şi S (însemnând mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, această anvelopă îndeplinește cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația rutieră națională.

Un alt aspect important subliniat de cei de la RAR în legătură cu cauciucurile de iarnă este faptul că înainte de a monta anvelopele, să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului

Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură.
MAI POTI CITI