Analgezicele comune precum Ibuprofenul pot agrava inflamația articulară

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) utilizate adesea pentru durerea osteoartrita pot exacerba inflamația articulațiilor artritice ale genunchiului, sugerează un nou studiu.

Milioane de oameni care iau medicamente antiinflamatoare prescrise pe scară largă, cum ar fi naproxenul și ibuprofenul , pentru a calma durerile articulare, pot crește neintenționat umflarea și disconfortul la nivelul genunchilor în timp.

Studiul s-a concentrat pe persoanele cu osteoartrită a genunchiului moderată până la severă , o afecțiune care se dezvoltă de obicei odată cu vârsta înaintată, deoarece uzura corpului erodează cartilajul articulației și face mișcarea dureroasă. 

Oamenii de știință au studiat 277 de persoane care au luat medicamente antiinflamatoare nesteroidiene ( AINS ) timp de cel puțin un an pentru a-și gestiona durerea și un grup de control de 793 de persoane care nu au folosit aceste medicamente.

ibuprofenul poate agrava inflamatia genunchilor

Persoanele care foloseau AINS au avut o calitate mai proastă a cartilajului și inflamație articulară decât persoanele care nu luau aceste medicamente, potrivit rezultatelor preliminare ale cercetării care vor fi prezentate la reuniunea anuală a Societății de radiologie din America de Nord.

Nu a existat niciun beneficiu pe termen lung de a lua AINS pe baza scanărilor ulterioare. 

După patru ani, calitatea cartilajului și inflamația articulațiilor s-au înrăutățit și pentru persoanele din grupul AINS, potrivit previzualizării rezultatelor studiului.

Deși studiul nu a fost un experiment controlat menit să demonstreze dacă sau cum AINS ar putea cauza în mod direct degradarea crescută a cartilajului și inflamarea articulațiilor la genunchi, există mai multe explicații posibile.

O posibilitate este că AINS pur și simplu nu reușesc să prevină ceea ce este cunoscut sub numele de sinovită sau umflarea și durerea în țesutul conjunctiv care căptușește articulațiile precum genunchiul, șoldul, glezna și umărul, a spus Luitjens. 

O altă explicație potențială este că AINS ameliorează durerea, permițând oamenilor să continue activitățile fizice care cresc uzura articulației genunchiului în timp.
noriel.ro