De ce buzele se usucă și crapă. Ce să faci dacă buzele se usucă si crapa.

În sezonul rece, buzele adesea se usucă, se crăpă, se decojesc și chiar sângerează. 

Vă spunem cum să vă îngrijiți buzele astfel încât acestea să rămână moi, netede și sănătoase. Și ce să faci dacă buzele sunt deja uscate.

De ce buzele se usucă și crapă


Datorită naturii pielii

Spre deosebire de alte părți ale corpului, nu există glande sebacee pe buze. Aceasta înseamnă că nu există umiditate naturală. 

Prin urmare, buzele se usucă adesea. Situatia este agravata de obiceiul de a le lins si musca .

Din cauza cosmeticelor neadecvate

Unii confundă senzația de arsură și usturime cu confirmarea faptului că ingredientele active funcționează. 

De fapt, dacă luciul provoacă disconfort, nu este nevoie să-l folosești. Potrivit Asociației Americane de Dermatologie, următoarele ingrediente usucă și irită adesea pielea:

camfor;
eucalipt;
lanolină;
mentol;
octinoxat sau oxibenzonă;
acid salicilic;
arome: scorțișoară, citrice, mentă și mentă.

cele mai bune remedii pentru buze uscate si crapate acasa

Din cauza vremii

Buzele sunt adesea crăpate pe vreme rece și cu vânt. Pielea buzelor este, de asemenea, afectată de aerul uscat din interior - o consecință frecventă a încălzirii incluse. Vara, suferă de radiații solare agresive.

Din cauza anumitor medicamente

Buzele se usucă adesea și se crăpă din cauza: vitamina A; retinoid; litiu.

În timpul tratamentului, buzele trebuie îngrijite cu deosebită atenție.

Cum să ai grijă de buzele tale ca să nu se usuce


Hidratează-ți buzele

Aplicați balsam de buze de trei până la patru ori pe zi și întotdeauna noaptea. Pentru a ține cont de acest lucru, cumpărați câteva tuburi de cremă hidratantă și țineți-le la îndemână - în geantă, în mașină, pe noptieră. 

Asociația Americană de Dermatologie recomandă balsamuri de buze care includ:

ulei de ricin;
ceramide;
ulei din semințe de cânepă;
ulei mineral;
unt de shea.

Bea suficientă apă

Păstrați la îndemână o sticlă de apă sau altă băutură (de preferință fără zahăr) și încercați să beți ori de câte ori vă este sete . 

Acest lucru va îmbunătăți starea buzelor, a pielii și a corpului în ansamblu. Umidificatoarele pot fi folosite pentru umidificare suplimentară . 

Acest lucru este valabil mai ales în sezonul rece, când încălzirea centrală este pornită și aerul din camere devine uscat.

Ce să faci dacă buzele sunt deja uscate si crapate


Continuați să vă hidratați buzele . Un balsam ușor poate fi înlocuit cu un unguent mai dens, de exemplu , pe bază de vaselină . Înmoaie buzele și ajută la reținerea umidității.

Spălați-vă buzele cu un scrub moale . Dacă buzele sunt descuamate, particulele 
aspre de piele împiedică absorbția balsamului hidratant. Excesul de piele poate fi îndepărtat ușor cu un scrub delicat . După procedură, nu uitați să aplicați o cremă hidratantă.

Vizitați un dermatolog . Dacă după două-trei săptămâni de terapie intensivă situația nu s-a îmbunătățit, merită să mergi la un dermatolog. Poate că cauza buzelor uscate este o boală fungică sau o reacție alergică. Medicul va ajuta la identificarea cauzei disconfortului și va prescrie un tratament.