Treceți la conținutul principal

4 motive pentru care ar trebui să tragi un pui de somn. Beneficii importante.

Oamenii de știință explică modul în care un pui de somn scurt în timpul zilei afectează în mod benefic corpul uman, îmbunătățește sănătatea generală și crește productivitatea.

Este posibil ca somnul să nu asigure succesul în toate domeniile vieții, dar poate îmbunătăți sănătatea și poate reseta creierul. 

Iată patru motive bazate pe știință pentru a merge la culcare după-amiaza și să nu vă faceți griji.

 
1. Somnul în timpul zilei reîncarcă creierul

Un studiu finanțat de NASA realizat de astronauți a constatat că până la două ore și jumătate de somn îmbunătățește performanța memoriei de lucru. 

Acest tip de memorie vă permite să vă concentrați asupra unei sarcini în timp ce păstrați alte sarcini în memorie. Evident, memoria de lucru slabă poate duce la erori.

Un pui de somn scurt te poate face să te simți mai alert imediat după trezire și, eventual, timp de câteva ore în timpul zilei. De asemenea, vă va ajuta să vă relaxați. 

wiki beneficiile unui pui de somn pentru sanatate

2. Reduce riscul de probleme cardiace

A face un pui de somn o dată sau de două ori pe săptămână reduce riscul de atacuri de cord sau accident vascular cerebral, conform unui studiu din 2019 .

Urmărind peste 3.400 de persoane cu vârste cuprinse între 35 și 75 de ani pe o perioadă de puțin peste cinci ani, cercetătorii au descoperit că cei care dormeau ocazional în timpul zilei - o dată sau de două ori pe săptămână, timp de cinci minute până la o oră - erau cu 48% mai puțin expuși. atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă. 

3. Te ajută să fii în formă

Un studiu din 2020 pe femei a constatat că, cu cât erau mai lipsite de somn, cu atât erau mai probabile să consume zahăr adăugat, alimente grase și cofeină. 

Lipsa unui somn de calitate poate duce la supraalimentare, deoarece somnul insuficient stimulează foamea și suprimă semnalele hormonale care semnalează sațietatea. 

S-a constatat, de asemenea, că somnul de zi îmbunătățește calitatea generală a somnului nocturn. 

4. Își sporește-ți creativitatea

Cercetările au arătat că emisfera dreaptă a creierului poate fi reîncărcată creativ în timpul somnului. 

Emisfera dreaptă este asociată cel mai mult cu sarcini creative, cum ar fi vizualizarea și gândirea, în timp ce emisfera stângă este mai analitică.

Oamenii de știință care au monitorizat activitatea creierului a 15 persoane au descoperit că emisfera dreaptă a creierului lor comunica activ atât cu ea însăși, cât și cu omologul său stâng. 

Cu toate acestea, emisfera stângă a rămas relativ calmă. Studiul din ianuarie 2020 a inclus 2.214 adulți chinezi cu vârsta de 60 de ani și peste. Participanții care au dormit cinci minute până la două ore după cină au arătat o vigilență mentală mai bună decât cei care nu au dormit.
MAI POTI CITI