Aspirina este legată de reducerea riscului de deces în 18 tipuri de cancer

Într-o revizuire sistematică amplă cercetătorii au evaluat dovezile privind beneficiul aspirinei la pacienții cu cancer.


Primele date care indica faptul ca pacientii care sufera de cancer pot beneficia de aspirina au aparut in urma cu mai bine de 50 de ani. 

Studiile pe animale au arătat că utilizarea acestui medicament reduce răspândirea metastazelor

De atunci, s-au desfășurat o mulțime de lucrări științifice pe această temă și au fost propuse mecanismele biologice ale acțiunii aspirinei asupra tumorilor maligne. Cu toate acestea, discuția științifică nu se oprește - rămâne incertitudinea în jurul efectului medicamentului.

Oamenii de știință de la Universitatea Cardiff au efectuat o revizuire sistematică a 118 studii care au implicat aproximativ 250.000 de pacienți cu 18 tipuri de cancer. 

pareri beneficiile aspirinei in tratamentul cancerului

Cea mai mare parte a lucrării a fost dedicată tumorilor maligne ale colonului, sânului și prostatei. 

S-au găsit, de asemenea, dovezi ale efectului său benefic în cancerul de ficat, cancerul pulmonar, cancerul cerebral și altele. 

Autorii s-au concentrat doar pe studii observaționale. În ele, participanții au fost observați mult timp, comparând modul în care se desfășoară bolile la persoanele care iau și nu iau aspirină. 

Astfel de studii nu demonstrează că aspirina este motivul pentru o mai bună supraviețuire a bolnavilor de cancer, dar oferă informații importante despre posibilele sale beneficii.

O analiză a studiilor a arătat că administrarea de aspirină a fost asociată cu o reducere a riscului de a muri din cauza cancerului cu aproximativ 20%. 

Oamenii de știință cred că dovezile existente pentru efectul benefic al aspirinei asupra cancerului „justifică utilizarea sa” ca terapie adjuvantă pentru diferite tipuri de cancer.

Oamenii de știință au evaluat, de asemenea, riscul de a dezvolta cea mai periculoasă complicație asociată cu administrarea de aspirină - sângerare gastrointestinală. Această problemă a apărut la un număr mic de pacienți, cu toate acestea, nu au existat decese asociate cu ea în acest grup.

„Studiul nostru a arătat că aspirina nu numai că ajută la reducerea riscului de deces prin cancer, dar este și asociată cu întârzierea răspândirii cancerului în organism. Prin urmare, aspirina merită luată în considerare ca un tratament suplimentar pentru pacienții cu cancer, iar medicii acestora ar trebui informați cu privire la dovezile disponibile”, a spus autorul principal al studiului, profesorul Peter Elwood. 

Acesta insa a subliniat că aspirina nu este un substitut pentru alte tratamente pentru cancer.


Trimiteți un comentariu