Cauzele căderii părului la pisici și cum se poate trata prin hrană, vitamine și minerale

Rezumat articol: picaturi impotriva caderii parului la pisici, caderea parului la pisici forum, vitamine impotriva caderii parului la pisici, mancare pisici impotriva caderii parului, pastile anticadere par pisici

Căderea părului la pisici este un fenomen normal în anumite perioade ale anului, când se produce năpârlirea. 

Însă, dacă observi că pisica ta își pierde părul în exces sau că are zone chele pe corp, ar trebui să consulți un medic veterinar pentru a afla cauza exactă.

Există mai mulți factori care pot determina căderea părului la pisici, printre care:


- Dermatita fungică: este o infecție provocată de ciuperci care afectează pielea și părul pisicii. Se manifestă prin mâncărime, roșeață, cruste și pierderea părului în zone circulare. Se tratează cu medicamente antifungice și igienă riguroasă .

- Alopecia psihogenă felină: este o tulburare comportamentală în care pisica își smulge sau își linge excesiv părul din cauza stresului sau anxietății. Se manifestă prin zone chele pe abdomen, picioare sau spate. Se tratează cu modificarea mediului, îmbogățirea activităților și terapie medicamentoasă dacă este necesar .

pastile vitamine minerale împotriva căderii parului la pisici


- Dermatofitoza: este o infecție provocată de o ciupercă numită Microsporum canis, care se transmite ușor între animale și oameni. Se manifestă prin pierderea părului în zone circulare, cruste, scuame și mâncărime. Se tratează cu medicamente antifungice și igienă riguroasă .

- Scabia notoedrică: este o infecție provocată de un acarian numit Notoedres cati, care se hrănește cu pielea pisicii. Se manifestă prin mâncărime intensă, pierderea părului pe cap, urechi și gât, cruste și leziuni secundare. Se tratează cu medicamente antiparazitare și igienă riguroasă.

- Efluviul telogen: este o afecțiune în care faza de creștere a părului este scurtată, iar cea de repaus este prelungită. Se manifestă prin pierderea difuză a părului pe tot corpul. Poate fi cauzată de factori hormonali, nutriționali sau stresanți. Se tratează prin corectarea cauzei declanșatoare.

- Dermatita alergică cauzată de pișcături de purici: este o reacție alergică la saliva puricilor care înțeapă pisica. Se manifestă prin mâncărime severă, pierderea părului pe spate și coadă, cruste și leziuni secundare. Se tratează cu medicamente antialergice și antiparazitare și prevenirea infestării cu purici .

- Atopia felină: este o reacție alergică la alergeni din mediul înconjurător, cum ar fi polenul, praful sau acarienii. Se manifestă prin mâncărime, pierderea părului pe cap, gât și abdomen, cruste și leziuni secundare. Se tratează cu medicamente antialergice și evitarea alergenilor.

Vitamine și minerale împotriva căderii părului la pisici


Pentru a reduce căderea părului la pisici, este important să le oferi o hrană echilibrată și bogată în nutrienți esențiali pentru sănătatea pielii și a blănii. 

Unele dintre aceste nutrienți sunt:

- Proteinele: sunt elementele de bază ale părului și contribuie la creșterea și regenerarea lui. O hrană de calitate trebuie să conțină proteine de origine animală, care sunt mai ușor de digerat și asimilat de pisici.

- Acizii grași omega-3 și omega-6: au rol antiinflamator, hidratant și protector pentru piele și păr. O hrană de calitate trebuie să conțină surse de acizi grași esențiali, cum ar fi uleiul de pește sau uleiul de borago.

- Vitaminele: au rol antioxidant, imunostimulator și metabolic pentru piele și păr. O hrană de calitate trebuie să conțină vitaminele A, B, C și E, care ajută la prevenirea căderii părului și la menținerea unui aspect sănătos.

- Mineralele: au rol structural, enzimatic și hormonal pentru piele și păr. O hrană de calitate trebuie să conțină minerale precum zincul, cuprul, seleniul și fierul, care sunt implicate în sinteza proteinelor și a melaninei, pigmentul care dă culoarea părului.

În concluzie, căderea părului la pisici poate avea cauze diverse, care necesită un diagnostic și un tratament adecvat. 

Pentru a preveni sau reduce acest fenomen, este esențial să oferi pisicii o hrană de calitate, care să îi asigure toți nutrienții necesari pentru o piele și o blană sănătoase.
noriel.ro