Cum să crești un măslin acasă in ghiveci. Sfaturi si recomandari despre plantare si ingrijire

Poți să crești un măslin acasă – și chiar să culegi maslinele din productia proprie. Vă spunem cum să cresteti unui copac iubitor de căldură.

Măslinele cu aspect modest conțin un depozit de substanțe utile - aminoacizi esențiali, vitamine B, elemente minerale, precum și vitaminele A și E. 

În plus, fructele contribuie la sinteza enzimelor digestive, îmbunătățesc digestia alimentelor și au grijă de microflora intestinală. 

Multe femei au apreciat capacitatea măslinelor de a menține elasticitatea pielii, strălucirea părului și rezistența unghiilor. Așa că merită să încerci să crești un măslin: chiar dacă nu dă multe fructe, cel puțin te va încânta cu verdeața sa.

Culturile de măslini sunt împărțite în trei grupuri. 

plantarea si ingrijirea maslinilo in ghiveci

Fructele arborilor de ulei, după cum sugerează și numele, sunt potrivite exclusiv pentru fabricarea uleiului (nu sunt sfătuiți să mănânce din cauza gustului specific). 

Soiurile combinate sunt folosite atât pentru gătit, cât și pentru producerea uleiului. Dar măslinele de masă după recoltare pot fi servite ca gustare. 

Se recomandă ca astfel de copaci să fie cultivați acasă. Alegeți soiuri precum Della Madonna, Razzo, Sabina, precum și soiul Urtinsky sau Nikitinsky. Și nu conta pe recolte bogate - în medie, un copac poate aduce aproximativ 500-600 de grame de măsline.

CUM SĂ PLANTEZI UN MĂSLIN ACASA


Există două moduri de a crește un măslin tânăr. 

Prima - consumatoare de timp - pentru a încolți un copac dintr-un sumbure. 

Pentru a face acest lucru, va fi necesar să îl separați de pulpă și să îl înmuiați într-o soluție alcalină timp de o zi (alcalinilitatea va înmuia samburele, astfel încât embrionul să ii fie mai ușor să pătrundă). 

După ce piesa de prelucrat este spălată și plantată la o adâncime de 1-2 centimetri într-un vas mic cu pământ obișnuit. În continuare, ar trebui să aveți răbdare: primele lăstari cu suficientă lumină și căldură pot apărea în 3-4 luni.

O opțiune mai ușoară este înrădăcinarea unui butaș. 

Butașii de 3 mm grosime și 20 cm lungime sunt tăiați din 2-4 lăstari de vară și apoi înmuiați într-un stimulator de creștere timp de câteva ore. După aceea, se transferă într-un recipient cu apă și se așteaptă să apară rădăcinile, apoi se plantează în pământ. 

Când apar primii lăstari, se recomandă acoperirea plantei cu folie sau sticlă. Din acest moment începe așa-numitul proces de înrădăcinare: timp de 4 luni, butașii trebuie ținuți la cald și să le dea periodic o „ploaie tropicală”. După această perioadă, planta tânără este plantată într-un habitat permanent.

Ingrijirea maslinilor acasa


Măslinul poate crește în orice sol, atâta timp cât nu este prea acid. Plantele tinere în primii ani de viață au nevoie de multă lumină, iar copacii maturi preferă umbra parțială. 

Măslinele nu se satură niciodată este apă: solul trebuie să fie întotdeauna ușor umed. De obicei, planta este udată o dată pe săptămână. 

Tăierea măslinului se efectuează anual - ramurile slabe sunt tăiate astfel încât să formeze o coroană sferică. 

Și la fiecare 2-3 ani, pe măsură ce copacul crește, acesta este transplantat într-un ghiveci mai larg.