Oamenii de știință au descoperit că oamenii dorm mai puțin înainte de Luna Plină

Dacă ți se pare că fazele lunii îți afectează somnul, atunci cel mai probabil ai dreptate. Oamenii de știință americani au descoperit că satelitul Pământului provoacă nu numai mareele marine.

Studiul de la Universitatea din Washington a implicat 98 de rezidenți din trei comunități ale indienilor Toba din Argentina. 

O comunitate folosește curent electric tot timpul, alta câteva ore pe zi, iar o a treia nu are deloc iluminare artificială. 

Indienii erau echipați cu dispozitive portabile care urmăreau modelele de somn pe parcursul a două cicluri lunare. Un ciclu lunar este de 29,5 zile.

În același timp, oamenii de știință au efectuat același experiment cu participarea a 464 de studenți din Seattle, o metropolă modernă și bine luminată în orice moment al zilei. 

wiki cand e luna plina oamenii au insomnii

Lumina lunii este foarte strălucitoare pentru ochiul uman și este rezonabil să presupunem că, în absența altor surse de iluminare, poate juca un rol semnificativ în modularea activității umane pe timp de noapte. Am decis să testăm ipoteza că în comunitățile fără acces la electricitate, oamenii au crescut activitatea pe timp de noapte în timpul lunii pline”, au scris autorii studiului.

În medie, participanții nativi americani s-au culcat cu 30 de minute întârziere și au dormit cu 50 de minute mai puțin în noaptea dinaintea lunii pline, când lumina lunii este cea mai strălucitoare. 

Oamenii de știință au comparat aceste date cu rezultatele unui studiu care a implicat tineri din Seattle și au fost surprinși să constate că tiparele lor de somn s-au schimbat aproape în același mod. 

Mai mult, în ajunul lunii pline, orășenii s-au culcat și mai târziu, iar durata somnului lor era chiar mai mică decât cea a locuitorilor comunității indiene.

Potrivit oamenilor de știință, acest efect a apărut în epoca preindustrială, când oamenii au încercat să folosească perioada de lumina maximă a lunii pentru activitățile lor și a fost fixat în cursul adaptării evolutive. 

Descoperirile noastre sugerează cu tărie că somnul uman este încă sincronizat cu fazele lunii, indiferent de mediul etnic și sociocultural”, au concluzionat autorii studiului.
noriel.ro