4 motive pentru care nu poți dormi si cum sa adormi repede

4 întrebări pe care să ți le pui în seara si te vor ajuta la rezolvarea insomniei

Majoritatea oamenilor realizează că din punct de vedere al sănătății este esențial să dormi suficient. 

Știu că am nevoie de mai mult somn. Dar dacă nu pot dormi? Mă culc suficient de devreme pentru a dormi cel puțin opt ore. Dar apoi stau întins acolo, mă uit la tavan și mă gândesc. Ce împiedică somnul?

1. CE ILUMINARE FOLOSEȘTI NOAPTEA?

Aceasta este o cheie pentru relaxarea de seară. Înainte de apariția energiei electrice, oamenii dormeau în medie nouă ore pe noapte. 

Luminile pe care le aprindem noaptea în apartament stimulează sistemul nervos și, de asemenea, pot suprima secreția de melatonină.

Iată două scenarii de sfârșit de zi:

Toate becurile sunt aprinse. Televizorul urlă. Sunteți așezat la biroul dvs., trimiteți e-mailuri în timp ce aveți o discuție logistică cu soțul dvs. Te confrunți cu stres. Veți avea nevoie de cel puțin o oră de urmărit la televizor pentru a vă îndrepta gândurile într-o direcție mai liniștită. Nu este o idee bună din cauza ecranului implicat. De asemenea, dacă este un film sau un serial cu adevărat bun, va fi dificil să opriți televizorul la timp.

patru motive care te fac sa nu dormi noaptea si cum sa le rezolvi

Toate luminile sunt stinse, cu excepția unei lămpi galbene calde din colțul camerei. Se aude muzică liniștită. Citiți calm, pleoapele încep să devină grele, capul ți se clătește în timp ce adormi pentru o fracțiune de secundă. Chiar dacă visul a venit mai devreme decât ai plănuit, te ridici și te îndrepți spre baie pentru a începe să te pregătești de culcare.

2. ÎȚI IEI TELEFONUL ÎN PAT CU TINE

Lumina din acesta stimulează creierul și poate suprima eliberarea de melatonină ( un hormon care te ajută să dormi). 

Cea mai bună soluție este să nu folosiți gadgeturi după ora 21 sau cu o oră sau două înainte de culcare. 

Dar multora le este greu să renunțe la acest obicei. Dacă sunteți unul dintre ei, utilizați un mod de blocare a luminii albastre, cum ar fi iPhone-ul și iPad-ul au un mod de noapte și reduceți luminozitatea ecranului cât mai mult posibil.

3. CUM FOLOSEȘTI PATUL

Utilizați o strategie de control al stimulului. Dacă faci multe lucruri diferite în pat: te uiți la filme, lucrezi, primești apeluri telefonice, atunci corpul și mintea ta se confundă în scopul de a fi în pat. 

Dacă aveți insomnie , cel mai bine este să folosiți patul numai pentru dormit. 

Din același motiv, dacă nu poți dormi, ridică-te din pat și fă ceva calm și relaxant până te simți somnoros, apoi întoarce-te în pat.

4. CÂTĂ COFEINĂ BEI

Experții în somn cred că, dacă te lupți cu insomnia, ar trebui să renunți complet la cofeina și orice alte stimulente și să vezi dacă asta ajută. 

Dacă acest lucru pare imposibil, începeți prin a elimina cofeina după-amiaza. Surse de cofeină: cafea, ceaiuri fără plante, ciocolată.

Merită să ne amintim că unele persoane care suferă de insomnie au probleme precum anxietatea generală , tulburarea bipolară sau altele. 

Dacă intervențiile simple nu ajută la rezolvarea problemelor cu somnul, discutați cu medicul dumneavoastră.
noriel.ro