Un studiu a examinat ce ajută oamenii să reducă riscul de depresie la bătrânețe și să fie mai fericiți în general. Răspunsul a fost simplu: hobby-urile.
Cercetătorii au examinat date de la peste 90.000 de persoane cu vârsta de 65 de ani și peste din 16 țări diferite.
Aceștia au pus un accent deosebit pe activitățile de agrement pentru seniori.
Echipa a reușit să constate destul de clar în datele că hobby-urile nu numai că reduc foarte mult riscul de depresie și simptomele acesteia la persoanele în vârstă, dar îi fac și mai fericiți, (conform propriilor afirmații) mai sănătoși și mai mulțumiți de viața lor.
Studiul a confirmat că activitățile active de petrecere a timpului liber și hobby-urile pot proteja oamenii de efectele secundare psihice ale îmbătrânirii:
Satisfacerea vieții a fost cel mai puternic corelată cu hobby-urile. Acestea ne pot ajuta să ne facem mai fericiți prin diverse mecanisme.
Potrivit oamenilor de știință, acestea includ un sentiment de control asupra corpului și minții, un sentiment de scop și sens și sentimentul de a putea face față cerințelor de zi cu zi ale vieții.
O altă descoperire interesantă din studiu: țările în care oamenii sunt mai predispuși să urmeze un hobby au arătat o speranță de viață generală crescută și o satisfacție mai mare în rândul populației generale.
Pe scurt: dacă avem hobby-uri care ne împlinesc, ne oferă bucurie și ne ajută să rămânem în formă mentală, ne face mai fericiți - mai ales în ultimii ani ai vieții noastre.
Și nu contează dacă aceste hobby-uri sunt meșteșugurile, cititul, grădinăritul, jocul de bingo sau pictura.